Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I lys av storbyen

I lys av storbyen

I Was A King slipper denne uka sin femte plate, "Isle of yours". FOTO: Vibeke Heide

På I Was A Kings nye plate har Sørvestlandet og stjernehimmelen over E39 måttet vike for storbynatt, kirkegårder og til og med monstre.

Tekst:

Publisert:

Noe har definitivt skjedd mellom "You love it here" (2012), som bød på solstenkte harmonier fra heia utenfor Egersund, og helt ferske "Isle of yours", der låtskriverne Anne Lise Frøkedal og Frode Strømstad har møblert om på det meste. Låttitlene "Graveyards, "Pet cemetery" og "Monsters" sier sitt om at stemningen har skiftet, mens sanger som "Oslo share" og "Bygdøy 30" gjør det klart at det denne gang er hovedstaden og ikke småbysjarmen som danner bakteppet.

- "Isle of yours" er vel en reaksjon på den forrige plata, på en måte. "You love it here" var veldig nostalgisk og trivelig og handlet mye om stedene vi vokste opp. Nå var det på tide å gripe fatt i nuet, eller se framover i tid, og da er det i byen vi befinner oss. Man kan vel også si det slik at vi fokuserer på litt mørkere sider av hverdagen denne gang, sier Anne Lise Frøkedal.

Stilte bedre forberedt

Eigersunderen Frode Strømstad har gitt ut musikk under navnet I Was A King siden "Losing something good for something better" i 2007. Anne Lise Frøkedal fra Etne kom med for fullt på oppfølgeren "I Was A King" to år seinere. Gruppas tredje faste medlem er bassist Ole Reidar Gudmestad fra Bjerkreim. Under innspillingen av "Isle of yours" hadde de med seg amerikanske Bill Rieflin, som har spilt med både R.E.M. og King Crimson, på trommer.

- Vi var ikke så mange i studio denne gang som da vi spilte inn "You love it here", men det vi foretok oss, var veldig gjennomtenkt. Vi hadde gjort en grundig jobb i forkant. Tidligere har vi for det meste reist i studio med et skjelett, og så har musikken fått fasong etter hvert. Nå var det meste klart på forhånd, slik at vi i stedet kunne bruke tida på å få til gode "livetakes", forklarer Anne Lise.

Konkurrerer innbyrdes

Hun har vært sentral i I Was A King også før, men de fleste vil nok si at hun setter et enda tydeligere preg på "Isle of yours".

- Jeg har hatt litt mer tid til å jobbe med dette prosjektet, i alle fall, og har skrevet en stor del av tekstene til plata. Da vi satte oss ned for å begynne på "Isle of yours", var mitt andre band, Harrys Gym, oppløst, og vi prøvde bare å skrive helt fritt - det vi syntes var gøy. Samtidig hadde vi lyst til å fornye oss litt. Stort sett lager Frode og jeg melodiene hver for oss, og det gjorde vi også denne gangen, men vi har aldri tidligere samarbeidet så tett om å sette sammen de ulike delene som nå, forteller Anne Lise.

- Hva karakteriserer Frode som samarbeidspartner?

- Han er den råeste jeg kjenner til å dra kjensel på en god låt. Jeg kan spille en halvferdig demo, men han kan likevel få gåsehud og en stor opplevelse av det de aller fleste andre ville avfeid som shabby. I tillegg stoler han veldig på folk rundt seg. Jeg har blitt flinkere til mye fordi han har tatt for gitt at jeg fikser det. Dessuten er det slik at når Frode skriver noe bra, får jeg lyst til å gjøre det samme - og omvendt. Prosessen skyter litt ekstra fart. Vi har en slags innbyrdes konkurranse der vi forsøker å overgå hverandre.

Opptur i studio

- Er det på denne plata eksempler på låter du kanskje ikke hadde så stor tro på, men som Frode fanget opp?

- "Pet cemetery" hadde jeg en pianodemo på. Jeg var litt halvflau over hele låta, men den reagerte han veldig sterkt på. Da forstår du at sangen kommuniserer bedre enn du hadde trodd. Det går andre veien også, men Frode er nok hakket hvassere enn meg til å finne bra låter.

- Har du bidratt til å løfte fram noen av sangene hans denne gangen?

- "Isle of yours" er Frode sin melodi, men den ble fosterbarnet mitt ei stund. Det var en sang jeg tryglet om at vi skulle ta med oss videre. Han hadde ikke tro på den i starten. Jeg likte den heller ikke så godt så lenge han framførte den på gitar, men da vi skiftet til piano, endret det seg. Vi fikk en skikkelig opptur da vi fikk den sangen til å funke. Kanskje er det også den mest håpefulle låta på plata.

Spent på mottagelsen

I Was A King har jevnt over fått svært gode anmeldelser for alle sine plater og har også blitt Spellemann-nominert to ganger. Anne Lise Frøkedal er usikker på hva bandet kan forvente denne gang.

- Vi har spådd at denne er vanskeligere å anmelde enn de vi har gitt ut før og forventer litt mer blandet mottagelse. Musikken er nok vanskeligere å plassere i bås denne gangen. Vi er uansett veldig fornøyde med det vi har gjort, så det spiller egentlig ikke så stor rolle. Vi er forberedt på det som måtte komme.

"Isle of yours" gis ut av K. Dahl Eft. og Warner Music Norway. I Was A King hadde release-konsert på Pokalen i Oslo torsdag kveld.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!