Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjennombrudd for mer gangvei

Gjennombrudd for mer gangvei

Etter å ha vært i møte med fylkeskommunen og Vegvesenet er Leif Erik Egaas (H), Inghild Vanglo (Ap) og Unn Therese Omdal (Ap) optimister med tanke på at det kan bli byggestart allerede neste år på første ordentlige etappe av den planlagte gang- og sykkelveien mellom Leidlandsveien og Skadberg. FOTO: Ingve Aalbu

Etter fredagens møte mellom Statens vegvesen, samferdselssjefen i fylket og Eigersund kommune ser det ut til å kunne bli byggestart i 2015 på første etappe av gang- og sykkelveien på Nordre Eigerøy.

Tekst:

Publisert:

- Vi fikk positiv respons. Vegvesenet og fylkeskommunen var godt kjent med problemstillingen og mener at det er mulig å finne midler allerede neste år til strekningen mellom Leidlandsveien og innkjørselen til Leidlandshagen boligfelt. Forutsetningen er at kommunen garanterer at dette prosjektet har prioritet nummer en. Det tas også forbehold om at de nødvendige grunninnløsningene går i orden, sier fylkespolitiker Inghild Vanglo (Ap).

Optimist

Det var hun som tok initiativ til fredagens møte med samferdselssjefen i fylket, Gottfried Heinzerling, og representanter fra Vegvesenet. Med på møtet var også Eigersund-ordfører Leif Erik Egaas (H), varaordfører Unn Therese Omdal (Ap) og kommunalsjefen for økonomi, Tore Oliversen.

Samferdselssjefen skal nå utarbeide en sak som skal til politisk behandling i fylkeskommunen.

- Nå er jeg svært optimitisk. Heinzerling påpekte at det blant annet er midler å hente fra Aksjon skolevei. Også sykkelbymidler kan brukes på dette prosjektet. I utgangspunktet ser samferdselssjefen for seg direkte tilskudd, men han har også andre aktører, slik som Eigersund kommune, i mente. Målet er å finne nok penger til å finansiere den første og dyreste delen av gang- og sykkelveien i 2015, forklarer Vanglo.

Så for seg forskottering

Også Leif Erik Egaas (H) og Unn Therese Omdal (Ap) er svært fornøyde med møtet med Vegvesenet og samferdselssjefen i fylket. Det er fylkeskommunen som eier veien på Nordre Eigerøy. Politikerne hadde derfor i utgangspunktet en plan om å jobbe for en løsning med forskuttering, der kommunen finansierer prosjektet, men får pengene tilbake på et seinere tidspunkt. Nå kan det vise seg at første strekk kan bli finansiert uten bruk av forskuttering.

- I Eigersund er vi klare på at strekket mellom Leidlandsveien og Saurdalen må bygges ut først, slik at vi får en sammenhengende gang-og sykkelvei til Stie. Jeg tror vi kan komme dit for 15 millioner kroner. Om nødvendig får kommunen vurdere å forskuttere midler, men i utgangspunktet ser fylkessamferdselssjefen for seg å finne midler selv, bekrefter Leif Erik Egaas, som mener at dette er en gladnyhet for beboerne på Nordre Eigerøy.

Bygger i Saurdalen

Unn Therese Omdal (Ap) understreker at politikerne i Eigersund står samlet om at prosjektet har høyeste prioritet.

- Vegvesenet hadde lagt merke til engasjementet blant folk i Eigersund, også i Facebook-gruppa som kjemper for gang- og sykkelvei på Nordre Eigerøy, påpeker Omdal, som mener at saken viser at det nytter å engasjere seg.

Beboere på Nordre Eigerøy har gjennom flere år etterlyst gang- og sykkelvei mellom Leidland og Skadberg. Onsdag sa politikerne i formannskapet i Eigersund ja til å bruke 700.000 kroner i Saurdalen, som ligger mellom Skjelbreid og Myklebust. Med forbehold om at kommunestyret gjør samme vedtak, kan 350 meter gang- og sykkelvei bli en realitet i løpet av kort tid.

En grovkalkyle har tidligere vist at det vil koste mellom 34 og 40 millioner kroner å bygge gang- og sykkelvei på hele strekningen mellom Leidlandsveien og Skadberg. De første 620 meterne, fra innkjørselen til Leidlandsveien til innkjørselen til Leidlandshagen boligfelt, er anslått å koste 10,7 millioner kroner. Dette er den dyreste delen av prosjektet. Det skyldes at kjøreveien til dels må flyttes for å få plass til gang- og sykkelveien.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!