Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik endrer du på partienes valglister

Det er DU som avgjør hvilke politikere som skal representere de ulike partiene i kommunestyret. Du kan til og med påvirke hvem som blir valgt inn fra andre lister enn den du stemmer på selv.

Tekst:

Publisert:

Er du usikker på begrepene «forhåndskumulering», «personstemme» og «slenger», og hvordan du skal gå fram for å rette på stemmeseddelen? Er du redd for å gjøre noe galt i valglokalet, slik at stemmen din ikke blir tellende? I samarbeid med Leif E. Broch, informasjonssjef i Eigersund kommune og sekretær for valgstyret, gir Dalane Tidende deg svar på noen av de vanligste spørsmålene på valgdagen.

– Hva er en personstemme, og hvordan går man fram?

– Sett kryss (eller et annet tegn) i ruta ved sida av kandidaten du mener fortjener en høyere plassering på lista. Man kan gi personstemme til så mange kandidater man vil. Dette påvirker kun hvilke kandidater som blir valgt inn fra partiet du stemmer på, det vil si den interne rangeringen mellom kandidatene på lista. Den som får flest kryss, rykker opp og blir valgt inn, dersom partiet får tilstrekkelig oppslutning. Personstemmen gir et stemmetillegg til hver enkelt kandidat på 100 prosent.

Tips:

  • Rettelser må gjøres med svart eller blå penn. Andre farger kan føre til problemer med scanningen. Stemmesedlene blir scannet elektronisk.
  • Setter du et kryss, angrer og stryker over, må du ta en ny stemmeseddel og begynne forfra, ellers blir «skrablingen» regnet som en personstemme.

– Hva betyr det at en kandidat har fått et stemmetillegg av partiet (tidligere kalt forhåndskumulering)?

– Kandidater med uthevet skrift på valglistene er gitt et stemmetillegg av partiet. Stemmetillegget tilvarer 25 prosent. Det vil si: Får lista 100 stemmer, får kandidaten med uthevet skrift 125 stemmer.

Velgerens endring – personstemmen – betyr med andre ord fire ganger så mye som partiets stemmetillegg. Det er derfor god grunn til å gi personstemme også til kandidatene som er forhåndskumulert av partiet.

– Er det mulig å stryke kandidater?

– Nei, det er ikke lenger tillatt. Men stemmeseddelen blir ikke underkjent selv om velgeren har satt strek over én eller flere kandidater.

Vær imidlertid klar over følgende: Valgloven sier at for at en personstemme skal bli godkjent, må man sette et tegn i ruta ved sida av kandidaten. Hvis det er et innhold i firkanten, er det å regne for et tegn. Hvis man stryker en kandidat, og streken går over eller inn i den nevnte ruta, har man med andre ord gitt en personstemme.

– Hva er en slenger?

– En slenger er en personstemme til en kandidat fra en annen liste enn den du stemmer på. Dette er dermed en måte å påvirke hvem som blir valgt inn fra andre lister enn din egen. Velgerne i Eigersund kan føre opp totalt sju slengere. Fører man opp flere, blir ikke endringene underkjent, men kun de sju første teller.

– Hvorfor får man kun gi slengere til sju kandidater?

– Ifølge valgloven kan man gi slengere til en fjerdedel av antall representanter i kommunestyret, rundet av nedover. I Eigersund blir tallet sju.

– Svekker man stemmen til sitt eget parti dersom man gir én eller flere slengere?

– Ja, men ikke mye. Man svekker stemmen til lista med 1/31 for hver slenger. Hvis man fører opp sju slengere, har man svekket lista med 7/31.
Det skal være svært «close race» mellom partiene for at slengerne blir avgjørende for mandatfordelingen.

Tips:

  • Det kan være lurt å tenke gjennom på forhånd hvem du vil gi en «slenger». Når man står i stemmeavlukket, er det fort gjort å glemme noen. Man kan også klargjøre stemmeseddelen på forhånd og gå rett til stemplingsbordet.
  • Det er kun mulig å gi én slenger til hver kandidat, på samme måte som det kun er mulig å gi én personstemme til hver kandidat.
  • Man kan kun gi slengere til kandidater fra andre lister.

– Hvor mange personstemmer / slengere trenger en kandidat for å bli valgt?

– Det varierer fra parti til parti, og fra valg til valg.

– Hva skjer hvis man legger to stemmesedler i én, det vil si bruker den ene som omslag?

– Det vil da kun være «omslagsseddelen» som får stempel og blir tellende.

– Kan man gjøre noe feil i valglokalet?

– Nei, det er nesten umulig. Så lenge du sørger for at stemmeseddelen din blir stemplet, blir den ikke underkjent.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!