Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Festival og feiring tre dager til ende

Festival og feiring tre dager til ende

FARGERIKT SAMMENSURIUM: Frode Strømstad (f. v.) i I Was A King inviterer fra torsdag til lørdag til musikalsk smeltedigel i Egersund. Han får blant annet hjelp fra festivalgeneral Jakob Frøyland. Blant artistene som skal i aksjon de tre kveldene, er Frank "Tønes" Tønnesen. FOTO: Johan Aakre

Når I Was A King feirer 10-årsjubileum som band, skjer det med spesielt inviterte gjester og både nye og gamle konstellasjoner. Blant artistene som opptrer på festivalen fra torsdag til lørdag, er Tønes og Steve Wynn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.05.2016 kl 14:19

Det hele startet med en idé om å markere jubileet til I Was A King, som gjorde sine første konserter i 2006.

— Samtidig har Jakob Frøyland og jeg i flere år snakket om å lage en ny festival i Egersund. Vi har tenkt mye over hva som vil være en bra feiring, i vår ånd, og det ble til slutt forenlig med tankene vi også har hatt om en festival. Konseptet er å invitere masse bra folk til Egersund, for å se hva som skjer, forklarer Frode Strømstad i I Was A King.

På kryss og tvers

Den samme metoden har vært brukt når gruppa har vært i studio for å spille inn platene sine.

— Nå ønsker vi at dette skal være rammen for en festival, og at ideene skal settes ut i live på en scene, foran et publikum. Vi ønsker å fokusere på det som virkelig betyr noe — å kunne spille og dele god musikk med hverandre, på egne premisser. Målet er at resultatet skal være like inspirerende for de som skal opptre på scenen som for publikum, sier IWAK-grunnleggeren.

— Blir det som en stor jam-session?

— Tja, både og. Det blir solopptredener, bandkonserter, samt nye og eldre konstellasjoner på kryss og tvers. Ikke alle de medvirkende kjenner hverandre fra før, men det er mange koblinger mellom dem, og det er dette jeg tror kommer til å bli spennende, svarer Strømstad.

Tilbake til 90-tallet

— Hvem var det naturlig for dere å få med på feiringen først, og hvorfor?

— Jeg begynte med Emil Nikolaisen, som jeg har kjent i mange år. Vi spilte første gang sammen i Silver på 90-tallet. Han var også den som var med meg i studio da vi spilte inn den første I Was A King-utgivelsen, «Losing something good for something better». Emil kommer nok til å spille både med meg, Tønes, The Ladybug Transistor, The Loch Ness Mouse, Steve Wynn — og antagelig enda flere. Det blir ei travel helg for ham.

Se bildet større

Emil Nikolaisen får det travelt under IWAK-festivalen. FOTO: Siv Grethe Bøhn-Pettersen

— OK, så Emil ble med først. Hvem kontaktet du deretter?

— Daniel Smith fra Danielson Famile var viktig i bandets tidlige fase. Det samme var Gary Olson fra The Ladybug Transistor. Plate nummer to, «I Was A King» ble spilt inn i Garys studio i New York, med Daniel som en slags produsent. Både Daniel og Gary er musikere/låtskrivere som gjennom sine band har vært svært viktige brikker på den amerikanske indie-scenen som vokste fram på 90-tallet. Jeg vokste opp som stor fan av begge. Tilfeldigheter og andre koblinger har gjort at vi er blitt venner, sier Frode Strømstad.

Smakebiter fra Tønes

Den meste kjente artisten lokalt, må være Tønes, som neppe trenger noen nærmere introduksjon. Sokndølen var for to uker siden i studio i Egersund sammen med Frode Strømstad, som har produsert de to siste platene hans. De har også spilt sammen i Skjelvekommode. Første gang de samarbeidet, var på Tønes-singelen «Sju» i 2003, der Emil Nikolaisen var med som musiker.
Utgivelsesdato for den kommende Tønes-plata er foreløpig ikke satt, men Strømstad betegner uttrykket som «enklere og mer fokusert». Trolig blir det smakebiter derfra når Tønes skal på scenen til helga.

Fram fra platesamlingen

Egersunderen legger ikke skjul på at mye av det som skal skje på scenen til helga, har et slags utspring i hans egen platesamling. Så hvem er hvem?

Se bildet større

Steve Wynn, her i aksjon under en tidligere visefestival. Amerikaneren vender tilbake til Egersund for å spille på helgas festival. FOTO: Ingve Aalbu

Steve Wynn & Linda Pitmon
— At jeg ble kjent med Steve Wynn og The Dream Syndicate, var et resultat av den musikalske oppdragelsen Roald Ripland og Amadeus ga meg. Men det er først nå det siste året at jeg er blitt godt kjent med Steve. Vi spilte noen konserter sammen i fjor. Den siste plata hans, som var et soundtrack til tv-serien «Dag», ga vi dessuten ut på Kinkverk. Linda er Steves kone, og også trommeslager i bandet hans The Miracle 3, samt i The Baseball Project, forklarer Strømstad.

Jeffrey Lewis & Los Bolts

— Jeff ble jeg kjent med gjennom det franske bandet Herman Dune, som har besøkt Egersund titt og ofte. Han var første gangen med de hit i 2003, før han kom tilbake på visefestivalen i 2007. Han har også spilt en del sammen med Daniel Smith, så der er det en forbindelse.

Se bildet større

Jeffrey Lewis kommer til byen med backingbandet Los Bolts. FOTO: Jacob Blickenstaff

Josh Kantor
— Josh ble jeg kjent med da jeg spilte i Vadsø i fjor høst, sammen med blant andre Peter Buck og Mike Mills fra R.E.M. Han er til vanlig organist på hjemmekampene til Boston Red Sox, men spiller også i en rekke band, deriblant The Baseball Project sammen med Steve og Linda.

Ole J. Åleskjær
— Ole spiller til vanlig i bandet The Loch Ness Mouse, som jeg ble fullstendig slått i bakken av da jeg så dem live første gang i 1996. Ole har også koblinger til flere av de medvirkende. Han har blant annet spilt med The Ladybug Transistor, Danielson Famile og jobbet masse med Emil i ulike sammenhenger.

Tiny Ruins/Hamish Kilgour
— Hamish Kilgour er opprinnelig fra New Zealand, men er nå bosatt i New York. Bandet hans, The Clean, er et av mine absolutte favoritter. De har siden begynnelsen av 80-tallet definert den såkalte indierock-scenen. Tiny Ruins er også fra New Zealand og ga i fjor ut en EP innspilt sammen med Hamish. Denne ble for øvrig produsert av Gary Olson. Tiny Ruins er en svært spennende kvinnelig «singer-songwriter» som vi i I Was A King har hørt mye på i det siste. Hennes siste singel, som kom i forrige uke, er spilt inn sammen med David Lynch i hans studio.

Ingeleiv Berstad og Olav Christer Rossebø
— Disse er jeg blitt kjent med gjennom min bandkollega Anne Lise Frøkedal i IWAK. De spiller begge i bandet hennes, Frøkedal og Familien. Olav Christer spiller også i Bergen Mandolinband, blant annet, og har vært med på flere av IWAK-platene.

To kvelder pluss bonus

I forbindelse med festivalen blir det gratiskonserter i sentrum lørdag. Men det meste skjer på Mungåt. Der blir det musikk tre kvelder på rad.

— Torsdagen er en bonuskveld for alle som kjøper festivalpass. Hovedprogrammet er lagt til fredag og lørdag. Det blir fullt opp med solo- og bandopptredener disse kveldene. Alle artistene skal på bidra på forskjellig vis, og i ulike former. Ingen av kveldene blir like, og publikum vil ikke få høre samme sang to ganger, lover Frode Strømstad.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!