Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gode dager nå, men usikkert framover

Gode dager nå, men usikkert framover

FOTO: Sylvie A. Skadberg

NorDan AS har så langt i år økt omsetningen sin med 10 prosent sammenlignet med samme periode i 2014.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.11.2015 kl 09:57

– Det overordnede bildet så langt i år er positivt. Vi opplever vekst i alle markeder, sier Tore Rasmussen, administrerende direktør i konsernet.

Lav rente og svak kronekurs styrker NorDans konkurransesituasjon i eksportmarkedet.

– Så langt har vi sett en veldig fin utvikling i Sverige, men også i Storbritannia, som er våre to hovedeksportmarkeder. Men vi ser også en gunstig utvikling i Norge. Det er imidlertid usikkert hvor mye og når nedgangen i oljesektoren vil påvirke markedet her hjemme, sier han.

Dyrere i utlandet

Svak kronekurs gjør det imidlertid dyrere å handle varer og materialer i utlandet.

– I sum vil derfor lav kronekurs slå negativt ut for oss. Men den styrker likevel vår posisjon i det norske markedet i og med at også konkurrerende produkter, som er produsert i utlandet, har økt om lag 10 prosent i pris, sier han.

Mot fabrikkåpning

Konsernet bygger ny fabrikk i Polen. Den skal etter planen åpnes i desember.

– Fabrikken, som blir 17.000 kvadratmeter stor, er todelt. Den ene delen skal produsere aluminiumsdeler til alle våre andre fabrikker. Del to av fabrikken i Polen blir en ordinær dør- og vindusprodusent. Det skal også installeres et pulverlakkeringsanlegg i Polen. Vi startet opp fabrikken i det små, men vil ventelig ha rundt 100 nye, ansatte i løpet av neste år, sier Rasmussen.

Ved fabrikken på Moi, hvor også konsernets hovedkontor er lokalisert, arbeider det til sammen cirka 400 personer.

Litt knirk

I vår ble det installert ei ny linje på Moi for produksjon av vinduer med toppsving. Produksjonen så langt har ikke svart helt til forventningene.

– Den nye linja er ennå ikke skikkelig i gang og produserer ikke det antallet vinduer vi hadde forventet. Det kan henge sammen med de tekniske løsningene, som vi vil gjøre noen endringer med, sier han.

Mellom 70 og 80 prosent av vinduer og dører produsert hos NorDan går til privatmarkedet og til nye og renoverte boliger.

Konsernet lanserte også for ei tid tilbake flere smartløsninger for privatmarkedet.

– Vi har vært, og er fortsatt, inne i det vi regner for en introduksjonsperiode når det gjelder smartløsninger, sier han.

Tror på fortsatt vekst

NorDan har imidlertid erfart at lav oljepris har resultert i at det er roligere på boligbyggerfronten særlig i Rogaland.

– Som sagt er vi litt usikre på hvordan den lave oljeprisen vil påvirke norsk økonomi totalt sett og hvor mye dette vil smitte over på oss. Men så langt har vi hatt en fin og positiv utvikling i hele konsernet, sier han.

Fabrikken i Eigersund har for øvrig hatt et veldig godt år i 2015.

– Det henger trolig sammen med en god ledelse, flinke folk og godt salg av etterspurte produkter, legger Tore Rasmussen til.

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!