Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

200 fuglehunder ut i terrenget

200 fuglehunder ut i terrenget

FOTO: Terje Havsø

I dag starter Egersundsprøven, landets største jaktprøve for stående fuglehunder.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2016 kl 10:33

– Vi har aldri hatt så stor interesse for denne prøven som i år. Det er veldig kjekt å registrere at så mange av landets fuglehundeiere legger turen til Egersund denne helga. I år er det 200 hunder som får plass til å delta. Pågangen blant hundeeierne er så stor at vi har venteliste på minst 20 hunder, sier leder i Eigersund Jeger- og Fiskerforening, Terje Havsø.

Antall tobeinte deltakere ligger mellom 100 og 120.

£Godt rugdetrekk på høsten
Dalane består av terreng som har bra med rugde og orrfugl. Spesielt er rugda godt representert i Dalane-naturen seint på høsten. Og på denne tida av året er det særs godt rugdetrekk. Egersundsprøven foregår i mange jaktterreng fordelt fra Ogna i nordvest til Sokndal og Lund mot sør og aust. Deltakerne blir delt inn i lag som fordeles med et antall hunder som passer i forhold til størrelsen på terrenget. Hver gruppe har med dommer. Hundene slippes i terrenget og dommeren vurderer hundenes arbeid og kommunikasjonen mellom hundefører og hund. Tradisjonelt er det ganske bra premiering under Egersundsprøven. Terje Havsø tror at det er en av årsakene til at prøven har blitt så populær.

Overtok prøven i 2012

Jaktprøven har vært arrangert i mange år av Stavanger og Rogaland Jeger- og Fiskerforening, da som Rogalandsprøven på lavland. I 2012 overtok Eigersund Jeger- og Fiskerforening, da den tidligere arrangøren fant det vanskelig å fortsette. I Eigersund overtok lederen for hundeutvalget i Villy Howden ansvaret. Siden har det bare gått oppover med interessen. De første åra ble prøven arrangert over to dager. I år måtte også fredagen tas i bruk for at flere skulle få delta.

– Det er veldig kjekt at vi får så god respons. Vi er i ferd med å bygge opp et svært bra omdømme i fuglehundmiljøet i Sør-Norge. Det bekreftes jo også av den store interessen. Prøven har fått et godt renommé, og jeg har inntrykk av at det er et høyt antall hunder som oppnår premie under prøven, sier Terje Havsø.

Høy grad av premiering

I fjor fikk halvparten av alle hundene premie. De premieres for å finne fugl og for fuglearbeidet. En fuglehund tar stand ved ferten av fugl. Den skal så få fuglen på vingene på kommando fra eieren. Også hvordan hunden oppfører seg etter at fuglen har lettet, spiller inn når dommeren vurderer hunden.

Alle deltakerne møter til opprop ved jeger- og fiskerforeningens hytte på Øygrei. Det skjer allerede ved 7.30-tida om morgenen. Da er det temmelig kaotisk der. Vi har to mann satt av til å dirigere trafikken, smiler Terje Havsø.

– Vi er også svært takknemlige for at så mange grunneiere er positive og stiller sine eiendommer til disposisjon for jaktprøven. Uten den velviljen hadde ikke dette vært mulig å gjennomføre, sier Havsø.

Kulda en utfordring

Arrangørene er spent på forholdene, da kuldegradene har lagt seg over hele Dalane de siste dagene. Frosten kan by på store utfordringer.

– Jeg frykter at rugdene trekker sørover mot Danmark nå som frosten har meldt seg. Dette er jo en trekkfugl som vanligvis trekker sørover i perioden mellom oktober og jul. Når det nå er så kaldt, antar jeg at fuglen sliter med å få nebbet ned i jorda for å hente mat. Da rømmer den sørover, forklarer Villy Howden.

Han var i terrenget tirsdag for å sjekke og fant dessverre lite fugl.

– Det kan trekke inn ny fugl som kommer nordfra, så det er ikke håpløst, men jeg er spent. Høytrykk passer vanligvis dårlig. Vi liker bedre lavtrykk for da trykker også fuglen mest, sier han.

– Jeg tror også kaldt vær kan bety at de kystnære terrengene blir de beste med tanke på fugletettheten, legger han til.

Se bildet større

LOKALE HUNDER: Erik Seglem er blant deltakerne med sin pointer. Bildet er fra prøven i 2014 FOTO: Terje Havsø

– Solid innsats

Eigersund Jeger- og Fiskerforening har engasjert 24 dommere.

– Villy Howden legger ned et enormt arbeid med organisering av jaktprøven. Han tar ansvaret, men har også med seg andre gode folk. Vi setter stor pris på engasjementet. Uten den innsatsen hadde dette ikke latt seg gjøre, skryter Terje Havsø.

Nøkkelmannen selv, Villy Howden, har seks irske settere. Tre av dem stiller på prøven, og ifølge ham selv er de gode kandidater til premie.

Søndag, etter tre dager i felten, blir dommerne enige om hvilken hund som fortjener hederen prøvens beste hund. Det er helgas mest attraktive premie.

SPENT: – Jeg er veldig spent på været. Blir det mye frost, kan det medføre mindre fugl enn om det var mildvær. Rugda trekker sørover når det blir vanskelig å finne mat i frossen jord, forteller prøveleder Villy Howden. Han stiller selv med tre hunder. Foto:

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!