Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anbefaler sammenslåing av Sokndal og Eigersund

Fylkesmannen mener at Sokndal og Eigersund bør slås sammen til én kommune.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2016 kl 14:22

- Vi er klar over at det er flertall mot dette i Sokndal, men vi anbefaler det likevel. Vi ser for oss at det kanskje kan være et første steg mot en større endring i Dalane, sa fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa da hun kom med sin anbefaling om framtidas kommunegrenser.

Fylkesmannen har blant annet lagt vekt på at det i Sokndal ikke var det samme solide flertallet mot endring av kommunegrensene som i Lund og Bjerkreim.

Fylkesmannen går samtidig langt i å antyde at Bjerkreim og Lund bør slås sammen med Eigersund og Sokndal i framtida.

- Det kan være en uløst utfordring i Dalane, sa Meltveit Kleppa under presentasjonen. Hun anbefaler at arbeidet for å danne nye kommuner i Rogaland fortsetter.

Samtidig minner hun om at det kun er snakk om en anbefaling fra Fylkesmannen.

- Regjeringen skal i neste omgang forberede en sak for Stortinget, og det er Stortinget som til sjuende og sist skal gjøre det endelige vedtaket, understrekte Magnhild Meltveit Kleppa.

- Jeg tror personlig at dette er fornuftig, men i Sokndal er folk delt. De fleste mener at Sokndal bør bestå som egen kommune, men noen vil også gå sammen med Eigersund, sier Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen i et intervju med NRK.

Eigersund-ordfører Odd Stangeland (Ap) er overrasket over anbefalingen fra Fylkesmannen.

- Ja, det er overraskende at Fylkesmannen velger å slå sammen Sokndal og Eigersund, og bare de to. Men dette er et veldig dytt i snøballen som skal gi en ny kommune sør i Rogaland, sier Stangeland.

Han vil trenge tid på å fordøye beskjeden fra Fylkesmannen.

- Eigersund har fantastisk fine naboer rundt seg. Jeg ser positivt på å innlede et tettere samarbeid med dem. Eigersund og Sokndal hadde en veldig positiv prosess før saken gikk til kommunestyrene. Jeg har samtidig full respekt for at enkelte i Sokndal føler at de blir tvunget inn i noe, sier Stangeland videre til NRK.

Sokndal-ordføreren understreker at han vil forholde seg pragmatisk til tilrådingen.

- Hvis dette blir resultatet, må Eigersund og Sokndal fortsette å gjøre hverandre gode. Vi skal få til mye bra sammen, sier Trond Arne Pedersen.

Sokndal-rådmann Dag Sørensen mener at anbefalingen var omtrent som ventet.

- Tilrådingen tilsvarer mitt alternative forslag til vedtak i kommunestyret, sier Sørensen til Dalane Tidende.

- Så du synes Fylkesmannen har gjort en god vurdering?

- Ja, det er godt vurdert. Det er god balanse i forslaget, mener Sokndal-rådmannen.

Eigersund-rådmann Gro Anita Trøan kommentarer at hun tar tilrådingen til etterretning og avventer Stortingets vedtak.

- Så bygger vi videre på det som blir bestemt, sier Trøan.

- Var innstillingen uventet?

- Både ja og nei. Men i Dalane var Sokndal den kommunen det var mest sannsynlig at vi skulle koples sammen med, mener Eigersund-rådmannen.

I samarbeid med NRK streamet vi presentasjonen direkte på våre nettsider. Sendingen startet klokka 12.00. Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa begynte sin gjennomgang klokka 12.30.

NRKs Øystein Ellingsen og Johan Mihle Laugaland var programledere for direktesendingen.

Alle de fire Dalane-kommunene har vært representert hos Fylkesmannen i Rogaland.

(artikkelen fortsetter under bildet...)

Se bildet større

Eigersund-ordfører Odd Stangeland (Ap) og rådmann Gro Anita Trøan. FOTO: Merete Horpestad

I innbyggerundersøkelsen som ble gjennomført i Sokndal, gikk det fram at et betydelig flertall av sokndølene er imot å danne en ny kommune sammen med Eigersund og Lund. Det er de yngre aldersgruppene som er mest negative. Flertallet i kommunestyret havnet på samme konklusjon, men et stort mindretall sa ja til "Vår nye kommune".

Kommunestyret i Lund sa seg enige med flertallet i den rådgivende folkeavstemningen. Det ble nei til sammenslåing med Eigersund og Sokndal, og også nei til Flekkefjord. 18 av 20 representanter stemte for at Lund skal bestå som egen kommune.

I Eigersund ble det verken gjennomført innbyggerundersøkelse eller folkeavstemming, men derimot flere folkemøter. I kommunestyret stemte 20 av 31 representanter for sammenslåing med Sokndal og Lund, til tross for at de andre to kommunene på dette tidspunktet allerede hadde sagt nei til avtalen.

I Bjerkreim viste innbyggerundersøkelsen at 48 prosent av innbyggerne var imot og 37 prosent for kommunesammenslåing. Hvis de hadde måttet velge, hadde et klart flertall foretrukket Gjesdal som partner framfor Eigersund. I kommunestyret stemte bare tre av 17 kommunestyrepresentanter for rådmannens forslag om at Bjerkreim skulle starte på et arbeid for å få kommunen slått sammen med én eller flere andre.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!