Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Berentsen i gang

Egersund Mineralvandfabrik er i gang med å brygge eget øl. Rogalandspilsen har riktignok vært i handelen en god stund, men den er så langt brygget og tappet hos Aass Bryggeri i Drammen. De første flaskene, med øl produsert på Jernbaneveien, skal være på plass i butikkene i løpet av neste måned. Dermed er en ny milepæl i bedriftens 110 år lange historie passert.Det er en tøff bransje den lokale produsenten av mineralvann og øl opererer i. Trenden de seinere åra er at mindre bryggeri og leskedrikkprodusenter enten er lagt ned eller kjøpt opp av de tyngste og største aktørene i markedet. Harald Berentsen, som leder familiebedriften på Jernbaneveien, har stått imot konkurransen. Han har inngående kjennskap til et marked i stadig utvikling. På den måten har han satset på produkter som har gjort Egersund Mineralvandfabrik i stand til å overleve.Det er et par år siden Rogalandspilsen ble introdusert. Da lokalt brygget Tou-pils ble historie, så Harald Berentsen en ny mulighet. I utgangspunktet hadde han håpet å bli alene på banen med et øl som skulle appellere til rogalendingene etter at Tou-bryggeriet ble lagt ned. Slik ble det ikke. Krefter i Stavanger gikk sammen og dannet Lervig aktiebryggeri. Likevel hadde Berentsen så god tro på sitt eget produkt at han valgte å ikke la seg knekke av konkurrenten fra Stavanger. God mottakalse ble også en motivasjonsfaktor. Tester har vist at Rogalandspilsen er fullt på høyde med det andre bryggerier kan by på. Likevel er det et stykke fra å produsere Rogalandspilsen i Drammen til å satse på eget bryggeri. Forhåpentligvis får Egersund Mineralvandfabrik igjen for investeringen på over ti millioner kroner.Navnet var i sin tid heller ikke tilfeldig valgt. Egersundspilsen ville jo vært det naturlige navnet, for virkelig å få understrekt hvor ølet ble brygget. Men det ville trolig blitt for smalt så lenge Berentsen har ambisjoner om å få skikkelig fotfeste i hele Rogaland. Harald Berentsen lover imidlertid at de ølsortene som blir kjørt ut fra bryggeriet på Jernbaneveien, skal ha sitt eget særpreg. Det skal ikke være tvil om hvor ølet kommer fra. Det er nemlig dyrket fram en egen gjærkultur. For Berentsen har det vært viktig, selv om det ikke er uvanlig å kjøpe gjærkultur fra andre produsenter. Dermed er det ikke mulig for andre å kopiere smaken i Rogalandspilsen. Tidspunktet for å komme i gang passer også godt. Sommeren står for døra. Det er i sommerhalvåret det erfaringsmessig selges mest av øl og brus. Og med en god sommer kan ølet som brygges i Egersund sikre bedriften et marked som er stort nok til å forsvare investeringen. 



For å se innholdet må du ha gyldig abonnement.

Hvis du allerede har abonnement, logg inn via Min Side:

Logg inn

Nyheter fra andre aviser

Jærbladet

Strandbuen

Solabladet

Sandnesposten

Gjesdalbuen

Avisen Agder

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!