Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Ap avviste ikke ny E39-trasé

– Ap avviste ikke ny E39-trasé

Illustrasjonen av traseen over Høg-Jæren er laget av gruppa Ny E39.

«Rogaland Ap avviser ny E39-trasé over Høg-Jæren,» meldte Aftenbladet i helga. Det er ikke riktig, ifølge Frank Emil Moen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.03.2015 kl 07:53

Ap-politikeren fra Eigersund satt i redaksjonskomiteen under årsmøtet til Rogaland Ap. Ifølge Moen stemmer det at forslagene til Bjerkreim og Eigersund Ap om å utrede ny trasé over Høg-Jæren ikke kom til avstemming. Men det skyldtes at forslagene ble sendt inn før samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen slo fast at Vegvesenet skulle vurdere traseen over Høg-Jæren. Svaret skal komme innen 4. mai. 

– Samferdselsministeren har med andre ord ikke bestemt seg for å utrede traseen, men Vegvesenet skal vurdere om de vil anbefale en eventuell utredning. Rogaland Ap har ikke tatt stilling til om det er fornuftig å utrede en alternativ trasé. De faglige rådene som Vegvesenet gir i sin vurdering, vil naturlig nok være vesentlige, klargjør Frank Emil Moen overfor Dalane Tidende.

Han viser samtidig til at ett element fra forslagene til Eigersund og Bjerkreim Ap ble tatt med videre og vedtatt av årsmøtet, nemlig en formulering om at «jordvern skal prioriteres ved valg av nye veitraseer».

– Så hvis de faglige rådene går i retning av at traseen over Høg-Jæren er et vesentlig bedre alternativ med tanke på jordvern, og det ellers ikke er vesentlige faglige argumenter som taler imot denne traseen, vil det langt bety at vedtaket som faktisk ble gjort under årsmøtet til Rogaland Ap, taler positivt for en trasé over Høg-Jæren. Da forutsetter jeg også at en utredning ikke vil forsinke gjennomføringen av det totale utredningssarbeidet og allerede planlagt veiutbygging på Nord-Jæren, argumenterer Frank Emil Moen.

Bjerkreimbuen Rune Gjedrem sitt forslag om E39 over Høg-Jæren var tema også på årsmøtet til Rogaland Høyre i helga. Der ble det vedtatt, mot to stemmer, at framtidig veiutbygging "i hovedsak skal følge dagens E39-trasé." Ordfører Leif Erik Egaas (H) valgte å stemme med flertallet og de øvrige utsendingene fra Eigersund.

– Jeg syntes at det føltes mest riktig. Jeg er klar over at jeg stemte noe annet i formannskapet i Eigersund for ei tid tilbake, men saken vi behandlet i helga, gjaldt så vidt jeg husker Høyres valgprogram og det vi skal jobbe for den neste perioden, og jeg tror det er mest fornuftig at E39 i hovedsak følger dagens trasé. Jeg tror det er en slik løsning som vil komme først, sier Egaas til Dalane Tidende.

Det var Atle Støle fra Sokndal som støttet Eli Aga sitt forslag om å avvente vurderingen fra Vegvesenet angående E39 over Høg-Jæren. 

Nøkkelord

Se bildet større

Frank Emil Moen, Ap.

Bakgrunn

Rune Gjedrem ser for seg ny E39 over Høg-Jæren via Egersund til Flekkefjord. Langs den samme traseen vil han ha lyntog. Gjedrem, som er fra Bjerkreim, står bak gruppa Ny E39.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har bestemt at alternativet skal være ferdig vurdert innen 4. mai i år. Løsningen skal sammenlignes med alternativene som alt foreligger for E39 mellom de to byene. Vurderingen skal blant annet ta for seg økonomi, trafikkgrunnlag, trafikkutvikling og mulige løsninger for gjennomføring av prosjektet.

Formannskapet i Eigersund har tidligere enstemmig vedtatt at kommunen stiller seg positiv til utredning av en alternativ trasé for E39 over Høg-Jæren, mellom Sandnes og Flekkefjord. 

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!