Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stangeland blir ordfører, Egaas varaordfører

Fire nye år med Ap og Høyre

Fire nye år med Ap og Høyre

Høyres Leif Erik Egaas (t. v.) blir varaordfører, mens Arbeiderpartiets Odd Stangeland blir ny ordfører i Eigersund. Det er første gang siden etter valget i 1999 at Ap får ordføreren i Eigersund. Høyre har i tre perioder hatt kommunens øverste politiske leder. FOTO: Erling Svensen

Arbeiderpartiet og Høyre er enige om å fortsette samarbeidet de neste fire åra. Odd Stangeland (Ap) blir Eigersunds nye ordfører.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.09.2015 kl 13:33

Leif Erik Egaas (H) har vært ordfører de siste fire åra. Han blir nå varaordfører.

Høyre får lederen for planteknisk utvalg, mens Ap får lederen for et nytt levekårsutvalg. Det er foreløpig ikke bestemt hvem som skal lede de to utvalgene.

- Ap og Høyre har hatt et veldig godt samarbeid i fire år. Leif Erik har som ordfører vært flink til å inkludere oss som samarbeidspartner. Gjennom fire år har det bygd seg opp en tillit mellom oss både på parti- og personnivå, sa Odd Stangeland da den politiske plattformen ble presentert i rådhuset klokka 12.00 i dag.

Felles plattform

Han tar over som ordfører 12. oktober og ser fram til det. Stangeland blir da den første Ap-ordføreren siden Marit Myklebust hadde styringen i perioden 1999-2003.

- Det føles veldig godt å ha fått denne avklaringen. Jeg er godt fornøyd med resultatet. Samtidig er jeg veldig klar over at dette er et resultat som ikke har kommet av seg selv. Ikke minst har jeg en familie som har merket ganske godt at faren i huset har hatt ambisjoner en periode, sier Stangeland.

De to partiene har brukt deler av tida siden valgkvelden på å diskutere en politisk plattform. Denne gang omfatter den ikke konkrete enkeltsaker slik som for fire år siden, da Ap blant annet var opptatt av å bevare kasernert brannvakt i Eigersund og styrke den tidlige innsatsen i skolen. I 2011 hadde de to partiene også en formulering i avtalen som innebar at eiendomsskatten ikke skulle økes i løpet av perioden.

- Vi er mer opptatt av de lange linjene denne gang og de overgripende tingene, forklarer Stangeland.

De to partiene er blant annet samstemte om en formulering som innebærer at de kommunale avgiftene i Eigersund "skal holdes så lavt som mulig i perioden".

- Eiendomsskatten er høy nok. Den skal ikke økes, kommenterer Egaas.

- Vi har en helt klar felles forståelse på dette punktet. Eigersund er i dag den fjerde dyreste kommunen i Rogaland på kommunale avgifter, påpeker Stangeland.

Les mer om Odd Stangeland her: Siktar mot toppen

Skal videreutvikle sentrum

Andre viktige stikkord for fire nye år med Ap og Høyre er næringsarealer, fokus på mobbing i skolen, og revidering av transportplanen for Dalane. I tillegg er de to partiene blant annet enige om å videreutvikle Egersund sentrum og Lervige som attraktivt bolig- og næringsområde.

- Var det aktuelt å trekke med flere partier i flertallssamarbeidet?

- Nei, vi fant ikke det nødvendig, svarer Leif Erik Egaas.

- Vi har fått tilbud av andre - også mens vi har forhandlet. Men vi har forholdt oss til hverandre og konkluderte med at det var mulig å komme i mål, legger Stangeland til.

Det største opposisjonspartiet, Frp, tilbys ledervervet i kontrollutvalget.

Arbeiderpartiet og Høyre skal ha tre representanter hver i både formannskap og planteknisk utvalg. Ap skulle egentlig hatt fire og Høyre to, men førstnevnte har som en del av avtalen gitt fra seg én plass til samarbeidspartiet. I det nye levekårsutvalget skal Ap ha fire representanter og Høyre to.

Sterk framgang

Arbeiderpartiet gjorde et meget godt valg i Eigersund og fikk 31,9 prosent av stemmene. Det var 6,7 prosentpoeng mer enn for fire år siden og gir 10 representanter i kommunestyret, en økning på to. Høyre gikk tilbake og mistet to representanter.

Odd Stangeland gjorde også et sterkt personvalg. Han fikk til sammen 220 slengere fra velgere som stemte andre partier, og toppet lista klart foran Halvor Ø. Thengs (SV) og Magnus Østebrød (H). Av Aps egne velgere fikk Stangeland hele 948 personstemmer. Det var suverent mest i Eigersund.

- Ap gjorde det beste valget. Odd har også det klart beste resultatet på personstemmer. Han fortjener å bli den nye ordføreren i Eigersund, mener Leif Erik Egaas.

Fire kjekke år

Han innrømmer at det er litt spesielt å ta steget ned til vervet som varaordfører.

- På den andre sida har jeg hatt fire fantastiske år som ordfører. Jeg får tenke at jeg har vært heldig. Vi skal respektere valgresultatet. Det var ikke tvil om at de fleste som stemte i Eigersund, ønsket et skifte av ordfører. Jeg tror ikke det skyldes at jeg har gjort noe rabbgale. Det handler mer om nasjonale strømninger, mener Egaas.

- Hvordan skal Høyre klare å vise igjen med Ap som storebror i et flertallssamarbeid?

- Vi har lyst til å markere oss, og det skal vi klare. Noe av det vi er enige om i Høyre etter valget, er at vi skal bli flinkere til å markere oss på sakene som er "våre", svarer den avtroppende ordføreren.

Se også: Slik blir det nye kommunestyret i Eigersund

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!