Straffet for å ha gitt sønnen ris

 

Da gutten var cirka åtte år gammel, fikk han ved flere anledninger ris på baken av faren. Han ble også dratt opp ei trapp etter føttene.

Tekst:

Publisert:

dalane-tidende.no
Dalane Tidende

Dalane tingrett har dømt faren til fengsel i 24 dager. Straffen er gjort betinget med ei prøvetid på to år. Mannen fra Eigersund kan trekke ni dager i varetekt fra dommen. Han må betale sønnen 10.000 kroner i oppreisning.

Retten påpeker at det må reageres strengt mot voldsbruk overfor barn, da dette er et grovt tillitsbrudd fra den voksnes side. Ved slike handlinger er det fare for at barnet kan få alvorlige og langvarige psykiske vansker, påpeker tingretten. I formildende retning vises det til at saken er blitt noe gammel hos politiet, uten at domfelte kan lastes for dette. At faren, som er i 30-åra, har hatt en vanskelig barndom selv, kan ikke tillegges noe vekt, mener retten.

Frafalt siktelse

Det var sommeren 2010 at gutten fortalte mora at faren hadde slått ham flere ganger på rumpa. Gutten hadde også blitt dratt opp ei trapp etter føttene. I tillegg ble faren beskyldt for seksuelle overgrep. Mora, som på dette tidspunktet ikke lenger var samboer med domfelte, kontaktet barnevernet, som anbefalte henne å nekte videre samvær mellom barnet og faren. I etterkant forklarte gutten seg i dommeravhør. Faren ble siktet av politiet for både voldsbruk og seksuelle overgrep, men ble tiltalt kun for simpel legemsfornærmelse.

– Har vill fantasi

Faren har forklart at sønnen har vill fantasi og er ute etter å få oppmerksomhet. Han mente i retten at det gutten hadde sagt i dommeravhør, måtte være et resultat av ting mora hadde sagt til gutten på grunn av en pågående konflikt mellom foreldrene. Dalane tingrett festet ikke lit til dette og la vekt på at fornærmede hadde forklart seg detaljert og troverdig om voldsbruken. Faren innrømmet også i retten at han ved én anledning hadde riset barnet lett på baken, fordi han hadde skapt seg vrang. Dette skulle ha skjedd da gutten var fire-fem år gammel, noe som gjorde forholdet foreldet.

Endret atferd

Mora forklarte i retten at atferden til gutten hadde endret seg både hjemme og på skolen sommeren 2010. Han hadde blitt mer sint og utprøvende. I tillegg hadde han fått økte problemer med konsentrasjon og blitt mer impulsiv og hyperaktiv. Gutten hadde også sagt at han ikke turte å reise på besøk til faren, fordi han var redd for at sistnevnte ville være slem mot ham. Også andre vitner har støttet opp om moras forklaring om endret oppførsel.

Dommen fra Dalane tingrett var i tråd med påstanden fra aktor. Bistandsadvokaten til gutten ba om oppreisning på inntil 50.000 kroner.

Retten ble administrert av sorenskriver Svein Eikrem. Iselin S. Levang og Svein M. Mathisen var meddommere. Advokat Sigvart Bilstad forsvarte domfelte, mens politiadvokat Karsten Monsen var aktor.

Nøkkelord

Siste nytt i Eigersund

Bubilparkering i Årstaddalen til sommaren
ANNONSE
Meir livsstil enn jobb å vera pastor
 
Stor støypejobb på Kaupanes
Gang- og sykkelvei klar for asfalt
Tett på Jorunn Aurdal Baardsen: Har overskudd av omsorg
 

Nyheter fra andre aviser

Jærbladet

Strandbuen

Solabladet

Sandnesposten

Gjesdalbuen

Avisen Agder

ANNONSE