Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nedbyggingen ved Dalane DMS

SUS-ledelsen ble møtt av sine egne

SUS-ledelsen ble møtt av sine egne

Cirka 30 ansatte ved sjukehuset på Lagård hadde møtt fram for å ta imot divisjonsdirektør Svein Skeie og markere motstand mot nedskjæringene som er på gang. FOTO: Ingve Aalbu

Sjukehusansatte på Lagård viste godt igjen i salen da divisjonsdirektør Svein Skeie orienterte kommunestyret i Eigersund om omstillingene som er på gang.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.05.2015 kl 10:02

Skeie smilte da han ble møtt av to rekker av hvitkledde på vei inn i Egersund Arena, men han hadde ikke annet å fortelle fra talerstolen i kommunestyret enn det som allerede er kjent: Omstillingene skal gjennomføres som planlagt. Cirka seks sykepleierårsverk skal fra høsten bort ved Dalane distriktsmedisinske senter.

Det er både faglige og organisatoriske årsaker til nedbyggingen av det polikliniske og kirurgiske tilbudet, ifølge Skeie.

- Som følge av justeringen blir det noe mindre aktivitet ved sjukehuset i Eigersund. Ingen mister jobben, men ansatte vil få tilbud om andre stillinger i foretaket. Dette er det nok ikke aktuelt for alle å si ja til, men slik er systemet. Ingen vil bli oppsagt, signaliserte divisjonsdirektøren.

Han la vekt på at alle omstillinger som gjennomføres, handler om "pasientens beste".

- Vi endrer ikke til løsninger som på noen måte svekker det medisinske tilbudet til enkeltpasienten. Det viktigste utgangspunktet for endringen i Dalane er dessuten at vi satser på rehabiliteringsområdet, sa Svein Skeie.

Ifølge divisjonsdirektøren ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS) er det snakk om en betydelig satsing.

- Det har vært rehabiliteringstilbud på sjukehuset i Egersund før også, men ikke på denne måten. For å få dette til styrker vi organisasjonen med cirka én stilling på 2 Øst. Dette gir ikke bare et bedre tilbud for Dalane, men for hele befolkningen Helse Stavanger har ansvar for, argumenterte Skeie.

(artikkelen fortsetter under bildet...)

Se bildet større

Divisjonsdirektør Svein Skeie ved Stavanger Universitetssjukehus. FOTO: Ingve Aalbu

Ønsket garanti

Etter orienteringen fikk politikerne anledning til å stille spørsmål. Flere benyttet muligheten, blant andre Solveig Ege Tengesdal (KrF) og Ruth Evy Berglyd (Sp). Den som kom med den klareste utfordringen til SUS-ledelsen, var Terje Jørgensen jr. (H).

- Kan du garantere at du vil satse på sjukehuset vårt i framtida? spurte Jørgensen til applaus fra salen.

- Det er vanskelig å gi garantier for noe som helst. Vi garanterer heller ikke for enhetene vår på Våland. De er ikke skjermet for endringer, de heller. Rehabilitering er det sikreste kortet vi har i Egersund. Det må vi satse alt på. Det er et mulighetsrom der. Men å være helt kategorisk og si at nå blir det ikke endringer i Egersund i framtida - det kan jeg ikke gjøre. Aktiviteten kan bli både økt og redusert, sa Skeie i sitt svar.

Kan miste lederstilling

Arne Stapnes (H) ville ha svar på om det er riktig, slik han har hørt, at stillingen som leder for kirurgisk poliklinikk i Egersund kan bli inndratt. Det fikk han ikke svar på.

- Jeg ønsker ikke å gå ned på detaljnivå og diskutere enkeltstillinger, sa Svein Skeie.

Det fikk Terje Jørgensen jr. til å følge opp:

- Hadde det vært helt uaktuelt å fjerne denne stillingen, ville du sagt det til oss. Når du svarer slik du gjør, blir vi bekymret, sa Høyre-politikeren.

Ikke faglig bra?

Bjørn Carlsen (H) satt igjen med flere ubesvarte spørsmål etter orienteringen fra Skeie.

- Når du sier at det er faglige vurderinger som ligger bak avgjørelsen, at pasienten må stå i sentrum, og at tilbudet må forankres i en trygg og god faglig behandling - har det vi har drevet med på Lagård så langt, ikke oppfylt disse kravene? spurte Carlsen.

Svein Skeie gjorde det klart at han ikke prøver å pakke inn det som er i ferd med å skje.

- Vi satser på ett område, men så går det samtidig ut over noe annet. Det er selvfølgelig kjedelig for de ansatte, og jeg forstår den personlige belastningen for de ansatte, men jeg mener at foretakets beslutninger og strategi setter pasienten i sentrum, svarte divisjonsdirektøren.

Kommunestyret vedtok seinere på kvelden enstemmig, som konklusjon på en interpellasjon fra Ruth Evy Berglyd (Sp), at ordføreren og rådmannen skal sende et brev til Helse Stavanger om bekymringene rundt nedleggelsene på Dalane distriktsmedisinske senter. De skal også søke støtte fra de andre Dalane-kommunene og be om et møte med ledelsen for Helse Stavanger.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!