Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fire nye år med Ap og Høyre?

Uklare svar om fortsatt samarbeid

Uklare svar om fortsatt samarbeid

Odd Stangeland (t. v.) og Leif Erik Egaas (t. h.) fra henholdsvis Ap og Høyre møttes tirsdag kveld til ordførerduell. Dalane Tidendes Gunnar Kvassheim stilte spørsmålene. FOTO: Merete Horpestad

Foreligger det en avtale som innebærer at det største partiet av Ap og Høyre skal få ordføreren etter valget? spurte debattleder Gunnar Kvassheim. Ordfører Leif Erik Egaas (H) ville verken bekrefte eller avkrefte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.09.2015 kl 21:44

Egaas og Odd Stangeland (Ap) møttes til ordførerduell under tirsdagens valgmøte ved Dalane videregående skole. Arrangør var Dalane Tidende og NRK Rogaland. Kvassheim ville blant annet ha svar på om de to største partiene i eigersundspolitikken har avtalt at flertallssamarbeidet skal fortsette.

- Vi har snakket godt sammen i fire år. Det vil vi fortsette med. Men vi har ikke signert noen avtale, svarte Leif Erik Egaas.

- Men har dere en avtale underhånden? fulgte debattlederen opp.

- Vi har snakket sammen hver dag de siste fire åra, og det vil vi fortsette med, gjentok en smilende ordfører.

Les også: Ap fram, Høyre tilbake i måling

- Kan du gi et tydeligere svar, for mer uklart enn dette kan det ikke bli? var Kvassheims oppfordring til Odd Stangeland.

- For fire år siden trodde vi i Arbeiderpartiet at vi hadde en avtale to uker før valget, men det var ikke med Høyre. Nå spiller vi åpent med alle partier som sonderer, og her foregår det sonderinger, svarte Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

- Men det foreligger ingen avtale som låser dere til Høyre?

- Nei, men vi har hatt et godt samarbeid med Høyre, og det er naturlig at to så gode samarbeidspartnere snakker sammen både fram mot valget og etter valget, sa Stangeland.

Innledningsvis i ordførerduellen ville Kvassheim ha svar på om folk vil merke noen forskjell dersom det er den ene eller den andre av de to som blir ordfører.

- Du vil merke at det blir mer Ap-politikk. Det er ganske naturlig. Og så vil du merke at vi er to ulike personer med ulike kvaliteter. Folk vil nok merke forskjell på både godt og vondt, sa Stangeland.

- På hvilke områder blir det ikke levert nok Ap-politikk nå? ville debattlederen vite.

- Vi har store ambisjoner. Vi skulle ønske at vi hadde kommet lenger i enkelte saker, for eksempel parkeringssaken i sentrum, kvitterte Arbeiderpartiets listetopp.

Se bildet større

Fra venstre: Halvor Ø. Thengs (SV), Øyvind Misje (V), Ruth Evy Berglyd (Sp), Odd Stangeland (Ap), Leif Erik Egaas (H), May Helen Hetland Ervik (Frp) og Alf Tore Sæstad (KrF). FOTO: Merete Horpestad

Deretter gikk det samme spørsmålet til Egaas: Vil folk merke forskjell avhengig av hvem av de to som blir ordfører?

- Vi har hatt et veldig godt samarbeid, som jeg godt kan tenke meg å fortsette. Men jeg håper at jeg skal få lov til å være ordfører også de neste fire åra, uttalte Egaas.

- I hvilke store saker har dere hatt ulikt standpunkt de siste fire åra? Har dere vært uenige om noe?

- Nei, vi har ikke det. Vi har kun stemt ulikt i én sak. Det var om antall flyktninger kommunen skal bosette. Vi har jobbet sammen og fått til gode vedtak, svarte ordføreren.

Odd Stangeland ville ikke helt være med på at de to partiene er så like.

- Det er klart at det er forskjell på Ap og Høyre. For eksempel er det viktig for oss at vi ikke konkurranseutsetter kommunens tjenesteproduksjon. Det har vi ikke gjort i denne perioden, og det vil vi ikke gjøre i den neste heller, lovet Ap-kandidaten.

Andre tema de to listetoppene ble utfordret på, var Hestnes-utbyggingen, nedleggelsen av en avdeling ved Lundeåne bo- og servicesenter, eiendomsskatt og økonomisk styring.

Ordførerduellen etterfulgte en paneldebatt der også May Helen Hetland Ervik (Frp), Alf Tore Sæstad (KrF), Ruth Evy Berglyd (Sp), Øyvind Misje (V) og Halvor Ø. Thengs (SV) deltok.

Nedenfor er det mulig å se opptak av debatten om hva som kan gjøres for næringslivet i Eigersund. Geir Henning Risholm, daglig leder ved Egersund Net og medlem av Næringsforeningen i Stavanger-regionen sin ressursgruppe for Dalane, utfordret politikerne

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!