- Vi har våre følere ute

Kåre Hansen, Høyres forhandlingsleder. FOTO: Olaf Omdal

Kritikken knyttet til økt eiendomsskatt hadde ikke betydning for at samarbeidet med KrF, Venstre og Senterpartiet ble brutt, ifølge Kåre Hansen, Høyres forhandlingsleder.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2011 kl 10:39

dalane-tidende.no
Dalane Tidende

Faktaboks

Valgresultatet tilsier at Høyre får fire representanter i formannskapet, KrF to og de to sentrumspartiene Venstre og Senterpartiet ingen. Samtidig får Ap fire og Frp én representant.

Ifølge avtalen som ble inngått mellom Høyre, KrF, Venstre og Senterpartiet i forrige uke, skulle sentrumspartiene sikres plass i de to hovedutvalgene - formannskapet og miljøutvalget. Dette kunne enten løses ved at Høyre og KrF ga fra seg én plass hver, eller ved at tallet på representanter i hovedutvalgene ble økt fra 11 til 13.

Hvis tallet på representanter i hovedutvalgene blir økt til 13, gir det kommunen økte kostnader. Da de fire partiene ble enige om den skriftlige avtalen, hadde de fått utdelt feil regneark fra kommuneadministrasjonen. Det så da ut til at Senterpartiet var sikret plass i hovedutvalgene, og at kun Venstre måtte få hjelp fra samarbeidspartiene.

Eigersund kommune har lagt ut info om beregningen av utvalgsstørrelser her.

- Vi ble ikke enige med de andre partiene om fordelingen av representanter i hovedutvalgene. Slik det så ut, ville Høyre ha fått for dårlig uttelling, sier Kåre Hansen.

Han bekrefter at partiet sa nei til å øke tallet på representanter i de to utvalgene fra 11 til 13, noe som ville ha løst floken. Høyre ville heller ikke gi fra seg én av plassene sine til sentrumspartiene.

- Vi ville beholde våre fire representanter i formannskapet og miljøutvalget. Hadde vi gått med på noe annet, ville det ha svekket det politiske arbeidet vårt. Føringene vi hadde fått fra kommunestyregruppa i forkant av forhandlingene, var veldig klare. Vi tilbød KrF ordførerstillingen. Vi kunne også gå med på å kutte bunnfradraget. For øvrig ønsket vi å opprettholde tyngden i de politiske utvalgene, forklarer Hansen.

- Så det var ikke kritikken rundt økningen av eiendomsskatten som ble for sterk for Høyre?

- Nei, presset ute i opinionen har ikke hatt betydning. Vi var villige til å stå på det vi hadde gått med på angående bunnfradraget. Vi ble rett og slett ikke enige om representasjonen i hovedutvalgene. De andre partiene valgte å si at de ikke kunne akseptere våre krav. Utover det var det ingen dramatikk i så henseende, svarer Høyres forhandlingsleder.

- Hvordan kan dere uten videre gå bort fra en skriftlig avtale om valgsamarbeid?

- Forutsetningene var endret, i og med at vi hadde fått utdelt feil regneark i den første runden. Vi hadde ingen plan om å gå bort fra det vi var enige om, men vi klarte ikke å komme i mål.

- Er det riktig at Senior Høyre var i møte med kommunestyregruppa til Høyre onsdag kveld?

- Nei, det stemmer ikke. Olaf Aurdal, som er leder i Senior Høyre, var med på møtet vårt. Det er han alltid.

- Hva skjer nå?

- Det gjenstår å se. Vi har våre følere ute, så vi får se hva dagen bringer.

- Du vil ikke røpe hvem Høyre har tatt kontakt med, eller vil ta kontakt med i fortsettelsen?

- Nei, det har jeg ingen kommentar til.

- Er Høyre fortsatt villig til å kutte bunnfradraget hvis dere nå går i forhandlinger med andre partier?

- Det blir en helt annen diskusjon. Jeg har ikke behov for å svare på det nå.

- Er målet å sikre partiet ordførervervet?

- Vi har flere modeller å jobbe etter. I utgangspunktet var det selvfølgelig et mål å få ordføreren. Hvis vi skal i videre forhandlinger, kan det bli aktuelt å kreve det, men vi kan også velge å gå i opposisjon, svarer Kåre Hansen.

Det var under et avsluttende samarbeidsmøte mellom partiene onsdag kveld at det ble klart at Høyre ikke lenger kunne stå inne for den skriftlige avtalen som ble inngått i etterkant av valget.

Siste nytt i Eigersund

Bubilparkering i Årstaddalen til sommaren
ANNONSE
Meir livsstil enn jobb å vera pastor
 
Stor støypejobb på Kaupanes
Gang- og sykkelvei klar for asfalt
Tett på Jorunn Aurdal Baardsen: Har overskudd av omsorg
 

Nyheter fra andre aviser

Jærbladet

Strandbuen

Solabladet

Sandnesposten

Gjesdalbuen

Avisen Agder

ANNONSE