Godt lederskap eller velgerfrieri?

Eigersunds-ordfører Terje Jørgensen jr. kutter i egen pensjon, og resten av Dalane-ordførerne følger etter. Ordførerne følte ikke det var rett at de skal ha bare 16 års opptjeningstid for å opparbeide full pensjon, mens vanlige kommuneansatte har 30 år. Eigersund kommune sparer alene 220.000 kroner på endringen av pensjonsordningen for ordfører og varaordfører. Et utvalg i Kommunenes Sentralforbund skal nå se på om ordningen med gode ordførerpensjonister skal omgjøres i sin helhet. KS-utvalget starter arbeidet sitt til høsten. Også Stortinget har de siste dagene gjort justeringer i sin pensjonsordning, slik at opptjeningstiden nå skal være 30 år for stortingsrepresentantene. Endringene gjøres imidlertid bare for nye representanter. Fram til nå har det vært 12 år som var nødvendig for å opparbeide fulle pensjonsrettigheter som folkevalgt på tinget. Dette var en usedvanlig god ordning, og som gjentatte ganger har høstet til dels sterk kritikk. Likhetsprinsippet står sterkt i Norge, og det er ingen tvil om at de folkevalgte scorer mange poeng hos velgerne med de justeringene som nå gjøres. I så måte kan det være godt å beskrive initiativet både i Dalane og nasjonalt som godt, politisk lederskap. Samtidig kan det likevel være grunn til å reflektere litt mer inngående rundt temaet, og spørre om saken også har elementer i seg av mer populistisk velgerfrieri i et valgår. Rekrutteringen til de politiske miljøene er på ingen måte god nok i dag. Mange partier sliter i realiteten med å tiltrekke seg personer med tilstrekkelig god kompetanse på ulike fagområder. Det er på ingen måte sikkert at de skarpeste hjernene i dag velger politikken, selv om det finnes hederlige unntak. Trolig er det mer fristende å velge næringslivet eller akademia, alt etter om det er penger eller forskning/kunnskap som er viktigst. Noen lykkelige sjeler greier også å kombinere de to faktorene. De som velger politikken, gjør det fordi de ønsker makt. De ønsker å påvirke samfunnsutviklingen. De gjør det sjelden med en økonomisk begrunnelse. God lønn og gode pensjonsordninger er i dag virkemidler for å bedre rekrutteringen for eksempel i bedrifter som trenger flere og dyktigere folk. Her konstaterer vi at politikerne går motsatt vei. Dersom folks adferd følger vanlige sosialøkonomiske modeller om tilbud og etterspørsel, kan det tyde dårlig for den videre rekrutteringen til politikken. Vi håper imidlertid at bildet er litt mer sammensatt, og at andre virkemidler kan bidra til at rekrutteringen til politiske miljøer snarere kan styrkes framover. Vi trenger folkevalgte med mot og innsikt, som tør å lede. I dette tilfellet vil vi velge å gi ros til ordførerne for godt lederskap. Men lakmustesten knyttet til lederskapet vil på sikt være atskillig sterkere knyttet til om ordførerne tør å ta mer upopulære beslutninger enn hva denne saken kan sies å være.

Dette innholdet er kun for våre abonnenter

For å se innholdet må du ha gyldig abonnement.

Logg inn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...