Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gyrahavn eller Gyarhamn?

Gyrahavn eller Gyarhamn?

Dalane friluftsråd har brukt navnet Gyrahavn om stedet som de fleste kaller Gyarhavn. I Kartverkets offisielle kart brukes begge navnene. FOTO: Egil Mong

Dalane friluftsråd har skrudd opp ni skilt med "Gyrahavn". Det misliker folk på Eigerøy og Hellvik.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2016 kl 11:27

Friluftsrådet gjennomfører en omfattende skilting av turstier i hele Dalane. 235 nye skilt skal monteres for å hjelpe turfolket til å finne rett vei og kunne se avstander. Uninor lager alle skiltene og freser inn navn og aktuell avstand på hvert skilt. Kun ett av skiltene har skapt reaksjoner; "Gyrahavn".

Etter at Dalane Tidende omtalte skiltingen langs Nordasundet og turveien Den gamle Jærbanen, kom de første reaksjonene til redaksjonen straks avisen hadde landet i postkassene. Den første reaksjonen kom fra Hellvik. Der kjente de ikke til at den populære bukta og turmålet nord for Nordasundet bar navnet "Gyrahavn". Siden har det kommet flere meldinger, der noen lurer på om det er skrivefeil eller et bevisst valg.

Daglig leder i Dalane friluftsråd, Per Frode Sandal, bekrefter at det har kommet reaksjoner også til friluftsrådet. I denne uka var det styremøte i Dalane friluftsråd. Også der ble saken luftet.

– Vi valgte å forholde oss til det som står i turkartet i målestokk 1:50.000. Der står det Gyrahavn. Vi vet at det også står "Gyarhamn" i kartet som er i en annen målestokk. Vi måtte ta et valg og bestemte oss for å bruke "Gyrahavn", sier Per Frode Sandal.

– Spurte dere noen lokalkjente om navnetradisjonene?

– Nei, det gjorde vi ikke. Vi tenkte at de fleste turgåere forholder seg til turkartet og brukte dermed navnet som står der, sier han.

– Jeg skal rette en henvendelse til Statens kartverk og spør hva som er rett. Det tyder jo på at noe er uklart, siden det er to forskjellige navn på kartene, sier Sandal.

Erling Skadberg bor på Skadberg på Eigerøy. Han har i årevis samlet navn og fått dem trykket opp i bøker for at navnetradisjonen skal holdes varm. Erling Skadberg forteller til Dalane Tidende at han aldri har hørt noen verken på Eigerøy eller Hellvik som har brukt navnet "Gyrahavn".

– Jeg ble ganske overgitt da jeg leste saken om skilting i avisen og så navneskiltet skrudd opp. Jeg mener bestemt at disse skiltene bør byttes ut, og at tradisjonen bør vektlegges mer enn hva Kartverket må ha kommet fram til. Vi har alltid sagt "Gyarhabnen", slår Erling Skadberg fast.

Dalane Tidende har også fått et innspill fra en person som har slekt på Skadberg, men som selv ikke er bofast der. Han syntes det var merkelig bruk av navn og antok at det dreide seg om en "trykkfeil" i kartet. Han hevder også å ha sett at på enkelte kart er navnet justert tilbake til "Gyarhamn". Imidlertid forhørte han seg nylig med sin egen slekt fra Skadberg, blant annet ei tante på 94 år. Hun hadde aldri hørt navnet "Gyrahavn" og var overbevist om at dette måtte være en feil.

– Vi håper å få et svar fra Kartverket. Har vi gjort feil, må vi skifte ut ni skilt. Den kostnaden skal vi ta om det viser seg at vi har brukt feil navn, forsikrer Per Frode Sandal.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!