"Kongeskrøyd"

I dag slipper I Was A King sitt første album. Og allerede før plata er ute, er prosjektet til den utflytta eigersunderen Frode Strømstad lagt merke til. Kritikerne svinger seg til de store høydene. Dagbladet er ikke snauere enn at de allerede nå utroper "I Was A King" til en av årets aller viktigste og beste plater - uansett. Og da var bare snaut en tredjedel av årets første måned unnagjort! At albumet med 15 sanger, fordelt på en drøy halvtime, ble belønnet med en sekser, skulle være unødvendig å legge til. "Mesterstykke", "klassiker" og håndverksmessig triumf" er andre uttrykk som er brukt. "Kongeskrøyden" til Frode Strømstad er fortjent. Han har møysommelig opparbeidet seg et godt navn som låtskriver og nå også som plateartist. Eigersunderen har også skaffet seg gode musikervenner som har vært gode støtter og samarbeidspartnere. At han har med storheter som Emil Nikolaisen, Sufjan Stevens og Gary Olson, gir ekstra drahjelp. Men det er låtsnekkeren Strømstad og musikken hans som kritikerne trekker fram som det helt store og spesielle med "I Was A King". Selv med de kjempekritikkene Strømstad har fått, er det ingen garanti for godt salg. Sjangeren han beveger seg innenfor, er ikke den som preger toppen av bestselgerlistene. Dessuten er det ikke nødvendigvis en sammenheng mellom kvalitet og originalitet og det som selger best. Sputnik er et godt eksempel på en artist som nok scoret mer på sjarmen enn evnene som gitarist og sanger. Og historien viser at det svært ofte kan være tilfeldighetene som skaper bestselgerne. Platesalg over disk kan være et mål for interessen. Men med muligheter for nedlasting, blant annet, forteller disse listene ikke alt om hvor mange som i dag sikrer seg et eksemplar av ei plate. I Strømstads tilfelle er det nok mange flere som bruker nettet til å skaffe seg musikken enn det for eksempel er hos bestselgere som Vamp og Bjørn Eidsvåg. Men ut fra omtalen i forkant av plateslippet har Platekompaniet kjørt I Was King høyt på sine "salgsplakater" både på nett og i butikk. Det kan forhåpentligvis gi utslag på salgstallene. Strømstad kan si seg svært godt fornøyd om han skulle nærme seg et femsifret salgstall. For det er mange bevis på at anmelderne ikke alltid er på linje med det platekjøpende publikummet. Serena-Maneesh, en annen kritikerfavoritt med lokale røtter, ble hauset opp uten at Emil Nikolaisen kunne spille liflige toner på vei til banken for å ta ut overskudd fra platesalget. De flotte omtalene gir uansett Frode Strømstad en viss tilfredsstillelse, vil vi tro. Det er alltid kjekt når andre setter pris på og skryter av det man driver på med, selv om det som er skrevet og sagt om denne albumdebuten kanskje vil føles som vel mye for en beskjeden eigersunder som Frode Strømstad. Samtidig er det ingen tvil om at det er med og skaper stor interesse for prosjektet - i tillegg til litt egersundsreklame.

Dette innholdet er kun for våre abonnenter

For å se innholdet må du ha gyldig abonnement.

Logg inn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon