Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spiller inn liveplate i Egersund

Spiller inn liveplate i Egersund

En tidligere utgave av I Was A King, med Bill Rieflin bak trommene, på Grand scene i Egersund. Bandet består for øvrig av Anne Lise Frøkedal, Frode Strømstad og Ole Reidar Gudmestad (lengst bort). FOTO: Bjørn Hagen Aakre/Fotografen AS​

I mai skal I Was A King feire 10-årsjubileum med stor musikalsk fest i Egersund. Til helga spiller bandet inn liveplate i Grand Kjelleren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2016 kl 11:16

I Was A King har siden 2006 gitt ut fem album. To av dem er blitt nominert til Spellemannprisen. Kritikerne har vært begeistret for samtlige, men kun to av dem har nådd VG-lista. Det kommersielle høydepunktet kom med «I Was A King», som i uke fire i 2009 var landets sjuende mest solgte. Med to medlemmer fra Dalane, eigersunderen Frode Strømstad og bjerkreimbuen Ole Reidar Gudmestad, har gruppa vært fast innslag på Egersund visefestival. Seinere i år blir det jubileumsfest, men allerede lørdag kveld inviterer bandet til gratiskonsert på Grand Hotell, hvor I Was A King har stått på ulike scener en lang rekke ganger de siste åra.

- Vi ønsker å markere at vi har overlevd ti år som band. I den forbindelse kom ideen om å lage ei liveplate. I 2016 er det ikke interessant å gi ut ei samleplate. Den slags har null verdi i dag. Men jubileet gir oss en unnskyldning til å gå tilbake i tid og gi litt bortgjemte låter nytt liv, i samspill med helt nytt material, forklarer Frode Strømstad.

Fest i tre dager

Et annet poeng med å gi ut liveplate, er ifølge Strømstad at I Was A King er et helt annet band nå enn i 2006.

- Låtene har dessuten blitt spilt og «tuklet med» på konserter gjennom flere år. Vi tilnærmer oss de fleste av dem på en litt annen måte enn originalt, sier Strømstad.

Liveplata skal utgis både fysisk og digitalt, først i et begrenset opplag i mai, i anledning den store 10-årsfesten, da det blir konserter over tre dager på blant annet Mungåt, Mocca og Eger Optikk i Egersund.

- Jeg kan ikke røpe så mye ennå, men planen er å markere 10-årsjubileet i litt i ånden til bandet. Vi vil ikke fokusere så mye på oss selv, men benytte anledningen til å invitere til byen en del bra folk vi har jobbet med og blitt inspirert av på disse åra. Eller sagt på en annen måte -- vi bruker 10-årsjubileet som unnskyldning for å lage en liten mini-festival på vår egen måte. Tanken er at det skal være et litt annerledes musikkarrangement, som verken er en typisk konsert eller en typisk festival, forklarer Frode Strømstad.

Nye koblinger

Blant navnene som er bekreftet så langt til festen 5. til 8. mai, er Emil Nikolaisen (Serena-Maneesh), Gary Olson, Hamish Kilgour (The Clean), Steve Wynn og Linda Pitmon.

- Vi har invitert mange enkeltartister, ikke så mange band, og ønsker på den måten å koble folk musikalsk og skape spennende musikalske relasjoner, slik at publikum forhåpentlig får oppleve noe unikt på scenen. Det blir solo- og bandopptredener, men ikke minst nye musikalske konstellasjoner. Det er slik vi har jobbet som band i studio også. Vi har invitert inn ulike musikere som på hvert sitt vis har satt sitt preg på innspillingene og skapt uventede stemninger. Nå ønsker vi å gjenskape dette på scenen, men uten at det blir en løs jam-session, forklarer Strømstad.

Tre høydepunkter

- Hva er den største forskjellen på I Was A King i 2006 og 2016?

- Vi har vel egentlig alltid vært et søkende band. Variasjonen mellom platene viser også det. I tillegg har det nok skjedd en modningsprosess over disse åra, der vi har utviklet oss som låtskrivere og musikere.

- Nevn tre høydepunkter fra disse 10 åra.

- Det var stort første gang vi kom til USA for å turnere. Det var intenst mens det sto på, men samtidig en drøm som ble realisert. Ellers har alle plateinnspillingene vært utrolig inspirerende på hvert sitt vis - alt fra å jobbe sammen med musikalske helter på «You love it here» til da Emil og jeg satt og giret oss opp i kjelleren på LO-bygget i Oslo og kokte sammen førsteplata. Et annet personlig høydepunkt var da vi varmet opp for Teenage Fanclub på Rockefeller i Oslo. Men noe av det mest spennende med dette, har jo vært mulighetene vi har fått til å kunne jobbe med masse bra folk hele tida, og det å kunne bruke musikken til å knytte bånd på tvers av både generasjoner, grenser og musikalske stilarter.

Trives med samarbeid

- Hvilken plate/sang er du mest fornøyd med i dag?

- Vanskelig å si. Alle platene har noe med seg, og jeg tror fortsatt ikke at vi har laget vårt beste album. Av enkeltlåter tror jeg kanskje «Leave» er en av de sterkeste vi har laget. Vi gjenoppdaget den da vi spilte den akustisk med The New Mendicants i fjor sommer. «You love it here», som «Leave» er hentet fra, er nok også den plata jeg er mest stolt av å ha laget.

I Was A King ga ut sin foreløpig siste plate, «Isle of yours», i 2014. Blant artistene gruppa har samarbeidet med, live og på plate, er Sufjan Stevens, Robyn Hitchcock, Daniel Smith (Danielson Famile), Gary Olson (The Ladybug Transistor), Bill Rieflin (King Crimson/R.E.M.) og Norman Blake (Teenage Fanclub).

I Was A King består i 2016 av Anne Lise Frøkedal og Arne Mathisen, i tillegg til nevnte Strømstad og Gudmestad.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!