Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store materielle skader i Lund

Store materielle skader i Lund

STENGT: Det flommer over i sentrum av Moi. FOTO: Cato Eik

Ekstremværet "Synne" førte til storflom også i Moisåne. Deler av Moi sentrum ble lagt under vann. Privatboliger og bedrifter har fått ødelagt store verdier som følge av flommen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.12.2015 kl 21:05

Ved 01.00- tida natt til søndag innså vi at det var lite vi kunne gjøre. Vannet steg raskt flere steder i kommunen allerede tidlig på lørdagen og førte til vannskader i kjellere, og hos bedrifter. Natt til søndag handlet det om å redde unna så mye utstyr og verdier som mulig, sier John Skåland, som har gått beredskapsvakt i Lund denne helga.

Rådhuset er en av bygningene som er hardt rammet av flommen. Vann har strømmet inn i kjelleretasjen og lagt lensmannskontor, helsestasjon og NAV-kontor under vann.

– Natt til søndag stod vannet ti centimeter opp på veggen. Søndag morgen i 08.00-tida hadde vannet steget ytterligere. Også NorDan, Moi bedehus og brannstasjonen har fått store vannskader. Et stort område på Moi ligger under vann. Hele området mellom NorDan og Rådhuset ligger under vann søndag. Flommen knyter seg først og fremst til hovedvassdraget, forteller Skåland.

Om det er skader i Holamoen-området har ikke Skåland oversikt over søndag morgen.

– Jeg vet imidlertid at på Eik i Hovsherad kom vannet fort tidlig på lørdag. Her har det trengt inn i lageret til Eik treskofabrikk og gjort svært store skader. Vannet kom så fort at man ikke rakk å evakuere utstyr, forteller han.

Midt oppi flomarbeidet måtte Skåland og staben hans også håndtere et svært vanskelig redningsoppdrag.

– En bilist ville til sentrum for å se på vannmassene. Bilen ble tatt av vannmassene. Vi klarte imidlertid å få sjåføren ut. Han var da både gjennomvåt og ganske medtatt. Situasjonen kunne fort ha fått en tragisk slutt, men heldigvis gikk det godt. Jeg henstiller derfor folk til å holde seg inne og unna vannmassene, sier han.

Søndag morgen har ikke Skåland fått rapport om alvorlige skader på veier i distriktet sitt.

– Jeg er nå på vei ut i distriktet. Blant annet vil jeg ta en tur til industriområdet på Holamoen, legger John Skåland til.

Nøkkelord

Se bildet større

MYE VANN: Vannføringen i Moisåna var ekstremt stor søndag formiddag. FOTO: Cato Eik

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!