Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må ha 76 timer gym før sommeren

Må ha 76 timer gym før sommeren

EKSTRA TRAVEL RUSSE- OG EKSAMENSTID: Elevene på vg3 automasjon må gjøre unna et helt skoleår med gym på noen få uker. Feilen ble oppdaget tidligere denne uka. Gosha Kolomeitsev (f. v.), Magnus Svanes Samuelsen, Kennet Malmei og Snorre Amdal er lite fornøyde, men kan trøste seg med at den fysiske formen kommer til å være god når sommerferien starter. FOTO: Ingve Aalbu

Dere skal ikke ha kroppsøving, var beskjeden vg3-elevene i automasjon fikk ved starten av skoleåret. Tidligere denne uka fant Dalane videregående skole ut at faget likevel er obligatorisk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.04.2016 kl 14:36

— Skal vi få godkjent vitnemålet, må vi ha 76 timer gym før sommeren, forteller Magnus Svanes Samuelsen (18), Kennet Malmei (19), Gosha Kolomeitsev (18) og Snorre Amdal (19).

76 timer kroppsøving tilsvarer rundt regnet to fulle uker med sju timer gym hver dag. Vg3-elevene er bare cirka én måned unna eksamen — og de er midt i russetida. De 23 elevene i vg3 automasjon er lite begeistret, men kan ingenting gjøre. De må blant annet belage seg på teoriundervisning, kondisjons- og styrketest, samt friluftsliv.

— Vi har vært i kontakt med Elevorganisasjonen. Det er ingen vei utenom, konstaterer elevene.

Slo kontra i siste liten

Helt i starten av skoleåret klaget elevene til skoleledelsen på at de ikke skulle ha gym.

— Vi hadde lest på nettet at vi skulle ha gym. Elevene som hadde gått på samme linje før, hadde også hatt det, forklarer Gosha Kolomeitsev.

— Vi sitter dessuten i klasserommet hele dagen, så slik sett hadde det vært greit med kroppsøving, påpeker Kennet Malmei.

Svaret fra skolen var klart: Kroppsøving var ikke obligatorisk. Faget havnet dermed ikke på timeplanen. Kontrabeskjeden kom først tidligere denne uka.

— Avdelingslederen kom til oss og sa at skolen hadde gjort en feil. De hadde funnet ut at vi måtte ha gym likevel. Vi trenger 76 skoletimer med kroppsøving, ellers er ikke vitnemålet gyldig. Da mangler vi en karakter, forklarer Kennet Malmei.

I gang med teorien

De 23 elevene i klassen får det dermed travelt fram mot sommeren. Etter eksamensperioden må de belage seg på skoledager kun bestående av kroppsøving. Den eneste trøsten er at den fysiske formen kan bli svært god fram mot sommerferien.

— Beskjeden er at vi skal ha så mye gym vi bare klarer, sier Gosha Kolomeitsev.

Onsdag hadde de ennå ikke fått vite hvordan det skal gjøres rent praktisk. Men i går begynte elevene med teori.

— Skolen prøver å finne ut av opplegget nå, bemerker Magnus Svanes Samuelsen.
Neste år skal de ut i lære, eller ta videre utdanning. Uansett er de avhengig av et gyldig vitnemål.

Får ikke vist framgang

Elevene er ikke imot kroppsøving, men de synes det er litt drøyt med 76 timer den siste måneden før ferien.

— Blir vi syke noen dager, har vi et problem. Da har vi ikke nok timer til å få en vurdering i faget, påpeker Gosha.

— Vi skal vurderes to ganger i løpet av disse siste ukene, sier Magnus.

— Og ikke har vi tid på oss til å vise framgang heller, mener Kennet.

De er alt annet enn fornøyde med skoleledelsen ved Dalane videregående.

— De kan beklage så mye de vil, men når alle andre skoler har kroppsøving, er det litt for seint å oppdage det nå, mener Gosha.

— Løser seg greit

Tor-Magne Rotevatn, som er avdelingsleder for blant annet elektrofag ved Dalane videregående skole, beklager feilen, men er veldig glad for at den ble oppdaget i tide.

— Timefordelingen for vg3 automasjon har ikke vært riktig. Det var ikke lagt inn gym dette skoleåret. Det oppdaget vi heldigvis i begynnelsen av denne uka. Da gjorde vi selvfølgelig om på planene. Elevene får en intens periode med kroppsøving, men til gjengjeld får de riktig timetall og det vitnemålet de skal ha, sier Rotevatn.

— Burde feilen ha vært oppdaget før? Elevene sier at de gjorde skolen oppmerksom på at de skulle ha gym allerede i starten av skoleåret.

— Det var nok ikke slik at elevene gjorde oss oppmerksom på at de skulle ha kroppsøving, men en del av dem ønsket å ha kroppsøving. Dette er uansett en feil som aldri burde ha skjedd. Men når det først ble slik, er vi veldig glad for at vi har funnet en grei løsning. Det ville vært mye verre hvis vi hadde blitt klar over dette om for eksempel en måned.

— Hvordan ble feilen oppdaget?

— Det var ei mor som kjente til at elevene skulle ha kroppsøving, som gjorde oss klar over det. Da snudde vi oss raskt rundt og fikk lagt om planene, slik at dette går bra, svarer Tor-Magne Rotevatn.

Fullt kjør etter eksamen

Elevene har hatt for mange timer i enkelte andre fag. De neste ukene blir timer i disse fagene byttet ut med kroppsøving. Fram til starten av juni, når eksamenene begynner, skal vg3 automasjon ha to-tre dobbelttimer med gym i uka.

— Elevene har relativt tidlig eksamen. Det betyr at de har en del skoledager i etterkant. Vi legger derfor inn en enda mer intensiv periode med gym etter eksamen. På den måten mener vi at elevene både får forberede seg slik de skal til eksamen de neste ukene, samtidig som de får tilstrekkelig med timer i kroppsøving, forklarer avdelingslederen.

Kompetansemålene i kroppsøving blir styrende.

— For en vg3-klasse er det sju slike kompetansemål. Vi må legge opp undervisningen noe annerledes enn vi ellers ville gjort, men elevene skal ha en sluttvurdering. Det blir tester, men ikke like mange som de ellers ville hatt. Et av kompetansemålene er friluftsliv. Der legger vi opp til en overnattingstur etter eksamen som elevene skal planlegge og gjennomføre. Et annet område handler om helse og livsstil. Det er en litt mer teoretisk del. Og så dreier det seg blant annet om idrett og bevegelse, forklarer Tor-Magne Rotevatn.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!