Nødvendig opprydding

Dalane Tidende skrev onsdag at det er åtte måneders behandlingstid for en byggesak i Eigersund. Byggebransjen er bekymret og frykter at den treige saksbehandlingen kan ramme virksomheten. Selv om bransjen har kapasitet til å gjennomføre prosjekter, kan den lange saksbehandlingstiden føre til at arbeidsplasser går tapt lokalt. Daglig leder i Byggmestrene Larsen & Bjørkeland, Tor Inge Larsen, har tatt en lederrolle og lagt til dels hardt press på kommunen for å få gjort noe med situasjonen. Det er positivt at bransjens bekymring tas på alvor i kommunen, og at det nå iverksettes tiltak for å få ned antall saker. Det er svært urovekkende at byggesaksseksjonen i Eigersund kommune 21. april hadde hele 546 saker til behandling. På det siste møtet i miljøutvalget i Eigersund kommune presenterte byggesakssjefen en utredning om hvordan de skal håndtere den akutte situasjonen. Ved hjelp av et særnorsk skippertak, ved bruk av konsulenthjelp, overtidsinnsats og helgearbeid, skal man forsøke å få fjernet 300 saker i løpet av kort tid. I tillegg ser man også for seg at saksbehandlerne skal få utvidede fullmakter til å selv kunne avgjøre enkle byggesaker. Sakene der det foreligger dispensasjonssøknader og kontroversielle prosjekter og der det foreligger naboprotester, skal fortsatt til politisk behandling. Det er nok en klok justering uansett, uavhengig av ekstremsituasjonen som Eigersund nå befinner seg i. Men nå er justeringen i tillegg helt nødvendig. Årsaken til at byggesakene har hopet seg opp, er at det har vært stor gjennomtrekk i byggesaksseksjonen i kommunen. Seksjonen utgjør tre saksbehandlere, pluss byggesakssjefen. På få år har det vært bytte av sjef tre ganger. Kommunen bør vurdere om det er grep som bør foretas for å sikre bedre stabilitet i seksjonen. Dette handler ikke bare om saksbehandlingstid, men også om å sikre god fagkunnskap og innsikt i kommuneadministrasjonen på dette fagfeltet. Skadevirkningene knyttet til treg saksbehandling av byggesaker er ikke bare tapte muligheter for næringslivet. Det er også egnet til å ødelegge for boligutvikling og derigjennom tilflytting til kommunen. I tillegg er det jo også slik at hvis man havner i en tvangssituasjon og ikke en gang greier å ta unna byggesakene som meldes inn, er det lite sannsynlig at kommunen greier å være proaktiv i forhold til å legge til rette for nyskaping og etablering av nye arbeidsplasser i distriktet. Som kjent er det ofte lokaliseringsvalg som er avgjørende for industri og næringsliv. Det å være aktiv i kulissene er viktig, og å kunne friste folk og bedrifter hit. Men da må man også ha en strømlinjeformet administrasjon som greier å ta unna sakene. Derfor er det en høyst nødvendig opprydding som nå er påbegynt.

Dette innholdet er kun for våre abonnenter

For å se innholdet må du ha gyldig abonnement.

Logg inn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon