Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Se bildegalleri fra Tellenes Vindpark!

På dryge fire måneder har mannskapene til Stangeland Maskin anlagt nær halvparten av de i alt 44 kilometrene med vei inne i Tellenes Vindpark. Gigantprosjektet er i rute.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.11.2016 kl 08:46

Planen er å åpne vindkraftanlegget i månedsskiftet august-september neste år. Det betyr at strøm fra Tellenes kan suse inn på nettet fjorten måneder etter anleggsstarten.

– Arbeidet har gått greit så langt. Vi må egentlig si oss svært godt fornøyd både med framdriften og resultatet av den infrastrukturen vi har laget til nå, sier prosjektleder Arild Fjeldahl i Zephyr AS.

Landskapsarkitekter i sving

Han forteller at de har lagt vekt på tilpasning slik at veiene ikke skal skjemme for mye i naturen.

– Terrenget er sårbart, men vi har engasjert landskapsarkitekter til å gi oss anbefalinger om hvor veiene bør gå. Det handler mest om arrondering rundt veiskjæringer og -fyllinger. Målet har vært å få det så naturlig som mulig, sier han og føyer til at han mener det ser bra ut.

– En del av vindparken ligger i Lund kommune, og for to-tre uker siden hadde vi besøk av en delegasjon derfra. Deres respons var at de var fornøyd med tilpasningene i terrenget, sier Fjeldahl.

Han sier at de også fikk positive tilbakemeldinger fra 26 grunneiere som var på busstur i området forrige lørdag.

– De snakket om fine veier og var i tillegg svært overrasket at så mange kilometer vei er opparbeidet på såpass kort tid, sier prosjektlederen og føyer til at det er inngått mellom 15 og 20 grunneieravtaler i Sokndal og Lund.

Fjeldahl mener at trøsten for folk som er kritiske til de betydelige naturinngrepene, må være at store arealer blir åpnet opp som turområder. Med unntak av det vestligste delområdet, som har atkomst gjennom Titania, vil folk kunne ferdes fritt på veiene i vindparken.

– Det betyr at flere vil få adgang til denne flotte naturen enn de forholdsvis få som har kunnet komme seg ut hit til nå, sier Fjeldahl.

Han legger til at Opplev Dalane-stien som går i lia langs Guddalsvannet, ikke er berørt. Den ligger utenfor vindparkområdet.

Fjeldahl viser videre til Midtfjellet Vindpark i Fitjar på Stord, som ble bygd av Zephyr og åpnet i 2013.

– Der har det vist seg at befolkningen er fornøyd med å ha fått et helt nytt nett av turveier å bevege seg på, sier han og føyer til at flertallet av innbyggerne har vært positive, mens det også har vært noen negative røster.

– Jakt som før

Tradisjonelt har det foregått en utstrakt jakt i vindparkområdet. Det har det gjort også denne høsten, på tross av anleggsarbeidet, informerer prosjektlederen.

– Det er sett både elg og hjort i terrenget, og det har ikke vært noen problemer med jakten etter det jeg har hørt, sier han.

Hensynet til naturen ligger også bak når transporten til kraftlinjene i vindparken blir utført med helikopter. Utbyggeren framholder at terrenginngrepene blir minst på den måten, som også er den raskeste.

Arbeidet på Tellenes pågår i flere delområder samtidig, og i ett av dem, som ligger vest for Titanias gruveområde, er de så å si ferdige. Der er det første møllefundamentet ferdig støpt.

– Vi har hatt Veritas på besøk, og de har godkjent det som er gjort til nå.

Beredskap for drikkevannet

Også i det området av vindparken som har skapt uro i Sokndal i det siste, det vil si sør for Guddalsvannet, arbeides det for fullt. Kommunestyret har krevd at arbeidet i nedslagsfeltet til drikkevannet skal stanses inntil en ny beredskapsplan er på plass. Fristen for dette går ut 10. november.

I sist uke ble kommunen og utbyggerne enige om en rekke punkter som vil bedre beredskapen. Fjeldahl opplyser at det er planlagt fire møller i nedslagsfeltet.

Går alt etter planen, vil utbyggerne være ferdig med alt av veier og fundamenter til de 50 turbinene i mai. I framdriftsplanen legger de opp til at transporten av turbinene til Tellenes skal starte i januar. Turbinene skal fraktes fra Egersund havn. Monteringen starter 27. februar.

– Vi har ingen fastsatt dato for markering av åpningen av Tellenes Vindpark, men det blir i august-september. Jeg lover at vi vil lage en fin markering, sier prosjektlederen.

Se bildet større

FOTO: Erling Svensen

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!