Seniorer og egeninnsats

55+ kalles det i Sokndal. En del personer har gått sammen for å utvikle boliger og et bomiljø som de regner med skal passe nå og etter hvert som de blir eldre. De håper å skape et bofellesskap og et sosialt nettverk der de kan trives sammen med andre som er|i samme fase av livet. Boligene skal ta hensyn til at helsesituasjonen kan endre seg, og de som bor der, skal ha mulighet for å bo lenge hjemme uten at krav til stell og vedlikehold av eiendommen blir forsømt eller må overtas av slektninger og etterkommere. Dessuten skal boligene plasseres slik at det er kort vei til sentrum. Det vil bidra til at det blir lettere å dekke både sosiale og praktiske behov uten for mye transport.Prosjektet i Sokndal er kommet langt. Byggingen er i gang, og det er allerede solgt flere leiligheter. Vi håper|at finanskrisen ikke gjør det vanskelig å selge resten av leilighetene. Et lignende initiativ er tatt i Eigersund. Det er ikke kommet like langt, og det er ennå usikkert om det lar seg realisere. Det er flere forhold som må på plass for at det skal lykkes. Kanskje vil en suksess i Sokndal øke motivasjonen og mulighetene i nærliggende kommuner. Det er mye positivt med disse prosjektene. De som blir med, får en glimrende anledning til å legge rammene for egen situasjon i modne år. Det vil forhåpentligvis være et godt grunnlag for økt trivsel. Dessuten øker sjansene for at de som blir med, kan klare å bo hjemme når de blir gamle, og eventuelt syke, enn det som ellers ville vært mulig. Dersom det er slik, er det bra både for den enkelte, for familien og for samfunnet. Det kan godt tenkes at dette medvirker til et lavere behov for omsorgsboliger og sykehjemsplasser.Et annet moment som bør tas i betraktning, er at disse middelaldrende personene, fra 55 år og oppover, tar et fornuftig ansvar for eget liv og egne verdier. I dag er det lett å klage på myndighetene, mens man ruger på egne verdier til fordel for seg selv og arvingene. Kanskje ville vi hatt et bedre samfunn om flere var villige til å bruke egne midler på en bedre alderdom, i stedet for å vante på hva det offentlige kan tilby. Velger man selv, er det også større muligheter for å få det som man vil. Og etterkommerne vil ofte ha større glede av at foreldrene trives som gamle, enn at arven blir størst mulig.Vi håper flere lignende prosjekter kan realiseres|i framtida. Lykke til!AdventSå er det snart jul igjen. Denne helga feires første søndag i advent. Denne gang håper vi på stor aktivitet fram mot jul, slik at flest mulig kan glede seg over en trygg arbeidsplass og et godt sosialt liv. I neste uke åpner Julebyen i Egersund. Nok en gang lar vi oss imponere over den formidable, frivillige innsatsen som legges ned i dette store arrangementet og i de mange, mange små. Nyt den travle, gode tida!

Dette innholdet er kun for våre abonnenter

For å se innholdet må du ha gyldig abonnement.

Logg inn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...