Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Aker Solutions Egersund bygger havbunnsramme til Dvalin

Skuffelse over at modulkontrakt glapp

Skuffelse over at modulkontrakt glapp

Dvalin blir en havbunnsutbygging med fire brønner, knyttet opp mot Heidrun-plattformen 15 kilometer unna via en ny rørledning. FOTO: DEA Norge

- Jeg er veldig skuffet. Vi fikk bare en brøkdel av det vi hadde håpet på sier, Oddvar Hølland, leder i verkstedklubben ved Aker Solutions Egersund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.10.2016 kl 09:32

Aker Solutions er tildelt kontrakten for det undersjøiske produksjonssystemet på Dvalin, og Aibel er tildelt kontrakten med å bygge to moduler på Heidrun-plattformen, samt offshore integrasjon. Samlet sett vil lisensen tildele kontrakter for 4,5 milliarder kroner for Dvalin-utbyggingen.

I en pressemelding fra Aker Solutions oppgis det at verdien på kontrakten er 900 millioner kroner. Ingeniørtjenestene skal utføres i Oslo, mens havbunnsrammen skal bygges ved Aker Solutions Egersund. Rørsystemene skal leveres fra verftet i Moss, mens kontrollsystemene skal lages i Aberdeen. I kontrakten ligger også en femårig rammeavtale om vedlikehold og service. Denne avtalen går til Aker Solutions' base i Ågotnes.

– Disse kontraktene markerer startskuddet for utbyggingen av Dvalin, og vi er veldig fornøyde med å ha fått Aker Solutions og Aibel med på laget, sier Hans-Hermann Andreae, administrerende direktør i DEA Norge.

Aker Solutions skal bygge den 300 tonn tunge havbunnsrammen og tilkoblingen mellom Heidrun-plattformen og rørledningen på havbunnen.

Hølland er tirsdag morgen på vei til et møte i Oslo.

- Planen var å reise hjem på torsdag. Trolig framskynder jeg hjemreisen alt til i kveld. Jeg må hjem og se nærmere på tallene og kontrakten og finne ut hva dette betyr for bedriften og ansatte, sier en tydelig skuffet Hølland.

Aibel skal bygge en 4000 tonns gassbehandlingsmodul og en 400 tonns injeksjons-modul, som begge skal plasseres på Heidrun for at plattformen skal kunne ta imot gass og kondensat fra Dvalin. Denne kontrakten håndteres av Statoil, som er operatør på Heidrun

Til sammen blir det tildelt kontrakter verdt 4,5 milliarder kroner for utbyggingen av feltet. I tillegg til de to som er tildelt i dag, vil det bli tildelt en kontrakt for rørledning og montering av produksjonsutstyret.
68 prosent av verdiskapningen i forbindelse med utbyggingen vil tilfalle norske bedrifter, noe som tilsvarer arbeid for over 6000 årsverk i leverandørindustrien.

– Dvalin-utbyggingen er viktig for DEA og lisenspartnerne, og vi ser fram til et godt samarbeid med leverandørene fram til produksjonsstart i 2020, sier Andreae.

Dvalin blir en havbunnsutbygging med fire brønner, knyttet opp mot Heidrun-plattformen 15 kilometer unna via en ny rørledning. På Heidrun blir gassen delvis prosessert og deretter sendt videre i et nytt eksportrør til Polarled og videre til Nyhamna. Der vil gassen bli endelig prosessert før den transporteres videre til markedet i Europa. Produksjonsstart er planlagt i 2020.

Feltet ligger i blokkene 6507/7/9 og 6507/8 rundt 15 kilometer nordvest for Heidrun-feltet og 290 kilometer fra land (Nyhamna). De utvinnbare reservene i Dvalin er omlag 18,2 milliarder Sm3 gass. De samlede investeringene for Dvalinprosjektet er 10,26 mrd. kroner i konstante 2016-kroner, inkludert arbeidet på Heidrun-plattformen.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!