Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slag og spark ga seks måneders fengsel

To ganger på fire måneder brukte sokndølen vold mot unge sambygdinger. Dommen fra Dalane tingrett ble seks måneders fengsel.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.10.2016 kl 11:01

Den første episoden fant sted ei natt i februar i år. Sokndølen er dømt for å ha lagt en annen person i bakken for deretter å sparke ham gjentatte ganger i hodet og kroppen. Fornærmede mistet bevisstheten, ble påført hjernerystelse og piping i øret.

Den andre episoden stammer fra ei natt i mai i år. Sokndølen slo da en annen person i ansiktet med knyttneven. Fornærmede brakk nesa og ble sykmeldt i to dager.

Nektet skyld

Mannen fra Sokndal erkjente seg ikke skyldig i Dalane tingrett. Når det gjelder episoden i februar, innrømmet han å ha kastet fornærmede i bakken to ganger, men han benektet å ha sparket. Flere vitner opplyste imidlertid i retten at de hadde sett spark. Retten festet dermed ingen lit til tiltaltes forklaring på dette punktet.

Fornærmede mistet bevisstheten som følge av sparkene. Vennene som tok seg av ham, har forklart at han "ble borte". De kjente ikke puls eller åndedrett. Det ble derfor ringt etter ambulanse og iverksatt hjertekompresjon. Fornærmede kom etter hvert til seg selv igjen, men ble fraktet til Stavanger universitetssjukehus med luftambulanse.

Fikk brudd i nesa

Episoden i mai fant sted på et utested. Fornærmede forklarte i retten at sokndølen stilte seg mellom ham og en kamerat, "hang" over ham og blant annet la hånda rundt halsen hans. De to kjente ikke hverandre fra før. Fornærmede ba den andre gå, men det skjedde ikke. På et tidspunkt hadde fornærmede hevet albuen og dyttet den bakover for å få bort domfelte. Sistnevnte ble da truffet av albuen. Ifølge dommen fra Dalane tingrett oppfattet flere det slik at fornærmede var i ferd med å starte bråk. Den voldsdømte sokndølen gikk fra stedet, men kom tilbake etter kort tid. Fornærmede satt da fortsatt på barkrakken og ble truffet på nesa av en knyttneve. Slaget medførte et brudd som måtte rettes. Domfelte har erkjent at han slo fornærmede relativt hardt. Han har forklart at han handlet i nødverge, men retten vurderte det annerledes.

— Kan få uante konsekvenser

Under straffeutmålingen ble det lagt vekt på at episodene fant sted i det offentlige rom, med både alkohol og unge personer involvert. Dette er en type vold myndigheten ønsker skjerpet straff for. Retten konkluderte derfor at det måtte idømmes en "følbar reaksjon der spesielt de allmennpreventive grunnene er framtredende, slik at unge mennesker ser at det har konsekvenser å utøve en type vold som lett kunne gitt et langt mer alvorlig utfall."

— Spark, spesielt mot hoderegionen, kan ha uante konsekvenser. Ofte er det flaks som medfører at det ikke går verre enn det gjør, heter det i dommen.

Retten ser spesielt alvorlig på at sokndølen valgte å sparke en annen person i hodet flere ganger, etter først å ha lagt vedkommende i bakken. I formildende retning ble det i "svært begrenset grad" lagt vekt på at mannen følte seg provosert av fornærmede, og at han i forkant også hadde blitt tatt kvelertak på av en annen person.

Må betale oppreisning

Sokndølen er ikke tidligere straffet, men etter å ha vært involvert i to episoder med kroppsskade i løpet av få måneder, konkluderer retten med at mannen ikke klarer å beherske seg når det oppstår "uenigheter". To dager i varetekt kan trekkes fra straffen på seks måneders fengsel.

Domfelte må betale 40.000 kroner i oppreisning til personen som ble sparket i hodet og kroppen. Han må også dekke drøyt 9.000 kroner i utgifter fornærmede har hatt som følge av volden. I tillegg må sokndølen dekke 3.000 kroner av det offentliges saksomkostninger.

Retten ble administrert av sorenskriver Alexander Schønemann. Jeanne Toft og Eivind Løyning var meddommere.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!