Spennende satsing

Dalane Tidende fortalte mandag at Dalane videregående skole vil etablere nye studietilbud for å legge til rette for at Dalane kan bli et kraftsenter innen energieffektivisering og satsing på fornybar energi. Arbeidet skjer i samarbeid med Rogaland Energisenter (RES), som i sommer tok kontakt med skolen for å se om det var mulig å få til et samarbeid. Planene er allerede presentert for Dalanerådet, som er svært entusiastisk til planene. Det samme er Dalane Energi, som ser behovet for å få på plass en lokal utdanning av framtidig arbeidskraft innenfor det som helt åpenbart blir et satsingsområde. På grunn av klimautviklingen, men også på grunn av synkende aktivitetsnivå innen olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel, er det naturlig å satse på fornybar energi. Rogaland Energisenter har ambisjoner om å kunne bli et nasjonalt og internasjonalt forsknings- og utviklingssenter for energieffektivisering for boliger og næringsbygg. Det er en ambisiøs målsetning. For å lande dette i praksis, krever det stor gjennomføringskraft både lokalt og regionalt. Men med drahjelp fra alle gode krefter tror vi det er mulig å få til. Vi tror også timingen er optimal. Innenfor den såkalte NCE-strukturen, som organiserer en rekke, nasjonale kompetansesentere på ulike fagområder, har fortsatt ingen klynge som har tatt posisjonen innenfor fornybar energi. Denne posisjonen kan Dalane ta, men det forutsetter dristig og visjonær satsing i løpet av kort tid. Og penger. Derfor er det svært prisverdig at Dalane videregående skole til de grader har tatt utfordringen. Nå må disse utdanningstilbudene landes, og følges opp av reell, politisk handling og en intens lobbyvirksomhet for å føre videre satsingen, slik at vi kommer helt i mål. Dersom Egersund og Dalane blir et nasjonalt senter for forskning og utvikling på teknologi innenfor fornybar energi, har det et helt fantastisk potensiale. Et nasjonal kompetansesenter på dette området vil føre til vesentlig knoppskyting av ny næringsvirksomhet. Det kan faktisk bety flere hundre, kanskje enda flere, arbeidsplasser. Kanskje kan det til og med ligge et nytt næringseventyr å vente på dalbuen i denne satsingen. Men det betyr at vi må tørre å ta sats og hoppe ut i det ukjente, og vi må faktisk holde tempoet oppe, slik at ingen andre snapper dette fagfeltet rett foran øynene på oss. Derfor bør tankegangen om energieffektivisering gjennomsyre absolutt alle politiske beslutninger i Dalane i tiden framover. Egersund bør trolig ta lederrollen. Kanskje skal vi til og med etablere Egersund som miljøbyen, med slagordet: Okka by, Okka framtid!

Dette innholdet er kun for våre abonnenter

For å se innholdet må du ha gyldig abonnement.

Logg inn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...