Til glede eller irritasjon?

Et sikkert sommertegn er at gatemusikantene er tilbake. I Egersund er det naturlig nok ikke så mange som håper på noen ekstra kroner på denne virksomheten. Likevel er det grunn til å stille spørsmål om de er til glede eller irritasjon. Eller skal vi kanskje si begge deler. Gatemusikanter er i utgangspunktet et positivt innslag i sommerbybildet. I Egersund har hjørnet ved Kiwi, undergangen ved Nesgården og Amfi Eikunda vært faste spillesteder. Dette er strategisk gode steder hvor det hele tida passerer folk. Derfor har musikantene stilt seg opp med sine instrumenter, nikket høflig - i de fleste tilfellene i hvert fall, og håpet på et lite bidrag for sine musikalske prestasjoner. Noen er flinke til å traktere sine instrumenter. De har også et visst repertoar å spille på, slik at det ikke blir monotont og kjedelig. Samtidig viser de kanskje også litt spilleglede. Likevel er det sjelden at vi ser i Egersund at det stimler seg opp et større publikum over lengre tid, slik det ofte gjør i de større byene. Men der er nok kanskje det musikalske nivået noe høyere, noe som gjør at publikum får lyst til å stoppe noe lenger enn bare nok til å slenge noen mynter i hatten etter fiolinkassen. Andre kjører samme melodien om og om igjen. Vi har også hatt gatemusikanter i Egersund som knapt har vært i stand til å spille mer enn et par toner på trekkspill. Det blir for enkelt. Da dreier det seg knapt om annet enn ren tigging. Om disse får penger i hatten, er det mer av ren medlidenhet og på grunn av et sjarmerende smil enn for de musikalske prestasjonene. For forbipasserende betyr "støyen" fra disse musikantene lite eller ingenting. Det er imidlertid ikke vanskelig å forstå irritasjonen fra fastboende, kontoransatte eller butikkpersonale som må lide seg gjennom denne monotonien i time etter time. Da snakker vi ikke lenger om musikk til glede - enten man er aktiv eller passiv lytter. I stedet bærer det hele mest preg av støy, selv om volumet på musikken ligger på et nivå som i utgangspunktet er langt fra det uakseptable. Nå skal ikke vi foreslå at det blir stilt krav til det musikalske. Det vil være å trekke det for langt, selv om enkelte har vist musikalske evner langt under det som burde være et minimum for å få lov til å "opptre". Men motiviasjonen og ønsket om å tjene penger trekker nok mer enn selvinnsikt i egne musikalske ferdigheter. Gatemusikantene i Egersund er imidlertid ikke flere enn at de fleste bør kunne klare å leve med denne aktiviteten i noen sommermåneder. Men det bør likevel ikke være slik at naboene til "konsertstedene" må skalke alle luker og vinduer for å slippe å bli plaget av "underholdningen". Derfor spørs det om det - i det minste - bør settes begrensinger på hvor lenge det skal være tillatt å oppholde seg på et sted. Så blir det spennende å se hvem får oppgaven med å være "musikkpoliti".

Dette innholdet er kun for våre abonnenter

For å se innholdet må du ha gyldig abonnement.

Logg inn

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...