Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik begynte det for Tønes

I 2015 er det en nasjonal kulturbegivenhet når Tønes gir ut ny plate. Men det har ikke alltid vært slik. I videoen ovenfor forteller han om hvordan det hele startet og framfører "Lygn & lort".

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.03.2015 kl 12:45

Tønes blir nok en gang svært godt mottatt av kritikerne. To seksere, tre femmere, to firere og én treer er fasiten for "Vindbrest" så langt. Det er Dagsavisen og Stavanger Aftenblad som har gitt toppkarakter for albumet, mens Aftenposten, Adresseavisen og Fædrelandsvennen har gitt femmere. VG og Dagbladet nøyer seg med firere. Minst fornøyd er Bergens Tidende, som gir en treer.

I helga innleder sokndølen sin hittil mest omfattende norgesturné med to konserter på Mungåt Ølbar i Egersund. Deretter står Fridtun i Sokndal for tur søndag. Tønes skal til sammen gjøre 23 konserter fram til og med 15. mars.

Da han gikk i studio for å spille inn «Vindbrest», var målet å være kompromissløs. Frode Strømstad fra Egersund var med som produsent. I tillegg til de faste musikerne bidro blant andre Anne Lise Frøkedal på gitar, synth og sang.

— Jeg har som regel lyst til å prøve nye ting. Jeg blir jo lei meg selv av og til. Enkelte ganger når jeg begynner på en ny sang, merker jeg at jeg har gjort det samme før. En tar seg selv på fersken. Det er litt derfor jeg har valgt å ta med Frode i prosessen. Han er med på å velge ut hvilke låter som skal være med på platene. Det er befriende å ha en man kan sende en uferdig sang til, og som man vet at ikke svarer at det er bra bare for å være hyggelig. Noe av det kjekkeste med hele prosessen er øyeblikkene rett før en vet hvordan ting ender opp. Slik er det når man skriver også — når man finner den rette linja og ser hvordan sangen kan bli.

Se bildet større

Frank "Tønes" Tønnesen FOTO: Ingve Aalbu

Sokndølen har et visst press på seg før utgivelsen av «Vindbrest». Forgjengeren «Sån av Salve» ble svært godt mottatt. Tønnesen ble også tildelt Prøysenprisen, og Dagsavisen kåret tittelkuttet fra plata til en av tidenes beste norske sanger.

Les også: Slik fikk Dylan Haua-dialekt

— Jeg er selvsagt klar over at jeg har fått mye skryt for en del av tekstene mine, og jeg er takknemlig for det, men jeg kan ikke lene meg tilbake og tenke at det jeg lager blir bra uansett. Jeg skriver mye som er helt ubrukelig. Det føles litt som å starte på ny hver gang, sier Tønes.

«Vindbrest» inneholder 11 låter. Albumet ble spilt inn i Oslo og Egersund i fjor høst. Stemningen svinger fra «voldsom galskap» på «Sprøe svor», til spark i alle retninger på «Lygn og lort», drivende ordstrøm på «Antikkmesso på Figgjo» og stille ettertenksomhet på «Spør meg» og «Villspor».

— Det er et savn i flere av sangene. Det har sikkert noe med alder å gjøre. Jeg er litt nostalgisk av meg og liker å se tilbake på ting. Det er en del ting jeg savner — og det kan være vondt å savne noe for sterkt. Jeg vil vel også si at det er en del dårlig samvittighet som kommer til uttrykk. «Mindre» er en slik låt, forklarer Frank Tønnesen.

Selv har han «Klare farga» som sin personlige favoritt denne gangen.

— Men jeg er glad i alle sangene på «Vindbrest». Planen er å framføre samtlige i løpet av den kommende turneen.

Les også: Tønes og den store vekkelsen

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!