Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Eksplosjon på Kroheia

Eksplosjon på Kroheia

KJENTE TRYKKET: Da oksygenflaska gikk i lufta, kjente brannfolka godt trykket der de sto 300 meter unna. Hørselsvern var påbudt, og det kom godt med. FOTO: Gro Eia Østby

70 brannfolk fra hele Rogaland fikk oppleve trykket da en oksygenflaske smalt i lufta på Kroheia i Sokndal i dag. Eksplosjonen var planlagt og en viktig del av en brannøvelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2014 kl 19:06

- Det har vært en utrolig nyttig dag. Vi kan teorien, men det er viktig å se og oppleve det i praksis. Vi kjente trykket fra oksygenflaska 300 meter bort hit vi står, og flaska fløy rundt 150 meter i lufta bak den åsen der, peker Per Ivar Aniksdal fra Rogland Brannbefalsslag.

Sammen med Sokndal brann og redning arrangerte Rogaland Brannbefalslag øvelse i håndtering av brann hvor gassflasker er involvert. Torsdag formiddag var de samlet på Soknatun for teori før turen gikk til Kroheia til den praktiske delen.

Først ble det satt fyr på et bål hvor en acetylenflaske sto. Den eksploderte etter rundt ti mnutter, og ga godt gjenlyd. Deretter ble det satt fyr på et bål hvor en oksygenflaske var plassert. Lyden og trykket var merkbart for kursdeltakerne som stod på trygg avstand.

- Dersom det oppstår en brann hvor slike gassflasker er til stede, er den aller første oppgaven for brannvesenet å få folk evakuert i en avstand på 300 meter. En annen mulighet er å tilkalle skarpskyttere slik at de kan skyte hull i flaskene for å avverge eksplosjonen. Da tar gassen fyr og brenner opp, forklarer Aniksdal.

For å demonstrere hvordan man kan avverge eksplosjoner, var skarpskyttere fra utrykkningsenheten i Rogaland politidistrikt til stede for å skyte på både acetylenflaske og en oksygenflaske. De brukte sporlys, kuler med fosfor, for å antenne gassen. For å hindre at gassflaskene velter, må man skyte nederst på flaskene slik at man har mulighet til å skyte flere skudd. Skarpskytterne klarte oppgaven med glans.

Dagfinn Mydland fra Sokndal brann og redning er kjempefornøyd med dagen.

- Det er vikig å få oppleve dette i praksis. Alle de jeg har snakket med sier at det har vært en nyttig dag,. Og det var utrolig å se den siste eksplosjonen. Flaska fløy jo 150 meter bort, smiler han.

Brannøvelse på Kroheia

Se bildet større

DET SMALT GODT: Acetylenflaska har gått i lufta, og ga god gjenlyd. FOTO: Gro Eia Østby

Se bildet større

GODT FORNØYD: Per ivar Aniksdal og Leiv Trevland fra Rogaland Brannbefalslag og Dagfinn Mydland fra Sokndal Brann og Redning er kjempefornøyde med dagen. - Den har vært veldig nyttig. Det blir bare mer og mer gass rundt om i både industrien, jordbruket og privat, sier Leiv Trevland, leder i Rogaland Brannbefalslag. FOTO: Gro Eia Østby

Se bildet større

FLASKENE REVNET: Gassflaskene er konstruert for å revne når de eksploderer. Her er den revna acetylenflaska til venstre mens oksygenflaska er avbildet til høyre. FOTO: Gro Eia Østby

Se bildet større

FULLTREFF: Skarpskytterne fra utrykningsenheten i Rogaland politidistrikt fikk inn fulltreffere da de skøyt mot flaskene. FOTO: Gro Eia Østby

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!