Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nostalgitripp i ny Tønes-video

Frank "Tønes" Tønnesen har funnet fram gamle opptak fra en Island-tur i 1998 og laget video til "Dråba i sjøen".

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.03.2015 kl 16:11

Plata "Vindbrest" ble gitt ut i slutten av januar og har så langt ligget fire uker på VG-lista topp 40, med en andreplass som beste notering. Singelen "Dråba i sjøen", som ble sluppet i forkant av albumet, har nå også fått en tilhørende video.

Tønnesen forteller til NRK P3 at han er nostalgisk anlagt og hadde begynt å grave i de private opptakene sine da Tor Martin Bøe, som gir ut platene hans, sa at bildene fra Island kunne bli en video.

– Eg prøvde å legga sangen oppå någen klipp og likte det egentlig godt med ei gong, uden at eg tårte sei det så veldig høgt, sier han til NRK P3 i anledning videopremieren.

Sokndølen kommenterer også de 17 år gamle opptakene, som han gjorde med et Hi8-kamera, på YouTube. Der skriver han følgende:

"I 1998, ett år itte at Bob Dylan ga ud albumet «Time out of mind» reiste meg å kjærasten min te Island.

Eg he filma ein del episoda frå turen med Hi8 kamera mitt, det va populært på den tio. Eg ser filmen om igjen nå, 17 år ittepå. Eg lure på om me he filma han amerikanaren med solhatten så snakte så høgt inne i bussen. Han gjekk med ei sånn vanntett reiseveska rundt halsen. Antagelig låg det ein Island-guide oppi der. Finne et kort klypp, det e alt.

Island va fantastisk på alle måda og e nok liga fantastisk i dag. Eg huske godt det varma vannet i den blå lagunen, isbrea, alle de merkelige firkanta husene med forskjellige farga, Guiden så fortelde at alle sauene på Island går tri og tri i lag, Geysirane der alle japanarane va, Gullfoss, italienaren med runde brille og et enormt stort videokamera så reiste på de samme utfluktane så me gjor. Får lyst å reisa tebage når eg ser på filming ud av vinduet frå ein hompete busstur. Plutselig e me i Vik, Islands sørligaste tettsted. Me går hitt te et fjell der eg zoome inn på ein Lundefugl oppi fjellsio, kameraet hadde 120x digital zoom så bilde vingle fryktelig og kvaliteten e skikkelig dårlig. Lundefuglen lette og forsvinne ud av syne. Te slutt he eg filma ei eldre dama i rosa treningsdress. Hu sidde og nyde ein is i vinden utforbi butikken så selle allslags ullprodukta.
I Vik kan du vær deg sjøl.

Eg anbefale Island og spesielt Lundefuglane i Vik. Huske ikkje om det va billig, det va det sikkart ikkje, men maden va god og me va heldige med været
."

Tønes spiller torsdag i Alta. Fredag står Trondheim for tur, mens Haugesund venter lørdag.

I neste måned får egersunderne en ny mulighet til å høre sokndølen, denne gang sammen med forfatteren Håvard Rem. Tønes vender 18. april tilbake til Mungåt Ølbar for å gjøre "en slags konsert". Han skal blant annet synge gamle sanger med Håvard Rem på munnspill. Håvard Rem skal lese nye dikt med Tønes på gitar. Tønes skal også lage sang av Håvard Rem-dikt, mens Rem skal lage dikt av Tønes-sanger. De vil også framføre låter av Bob Dylan og Kurt Cobain der tekstene er oversatt til dialekt.

Det er også klart at sokndølen spiller på festivalen Piknik i Parken i Oslo i sommer.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!