Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Videoaktuell Tønes går i studio

Videoaktuell Tønes går i studio

Frode Strømstad (t. v.) og Frank Tønnesen går fredag i studio for å lage en oppfølger til prisbelønte "Sån av Salve". Bildet er fra innspillingen av "Indianara", høstens singel fra Tønes. FOTO: André Løyning

Fredag starter Frank "Tønes" Tønnesen innspillingen av sin neste plate. Oppfølgeren til "Sån av Salve" skal etter planen være klar tidlig i 2015.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.09.2014 kl 11:42

Plata skal produseres av eigersunderen Frode Strømstad (I Was A King), som gjorde samme jobb også forrige gang Tønes var i studio. Mens "Sån av Salve" ble spilt inn i Egersund, velger Frank Tønnesen denne gang å reise til Oslo for å legge grunnlaget for oppfølgeren.

- Vi ønsker ikke å gjøre det helt likt som sist. Framgangsmåten blir nok stort sett den samme, men denne gang har vi valgt andre omgivelser fra starten av, forklarer 42-åringen.

- Er dere opptatt av å ikke lage noe som låter for likt "Sån av Salve"?

- Det er ikke noe jeg er bekymret for, men det er alltid greit å prøve å lure seg selv til å tro at man lager noe annet, smiler Frank Tønnesen.

Alvor og galimatias

- Hvordan ser du for deg at det kommende albumet skal bli?

- Det er alltid vanskelig å si, men jeg håper at vi kan fortsette der vi slapp sist. Vi gjorde noen grep under innspillingen av "Sån av Salve" som fungerte veldig bra. Det eneste jeg har sagt til Frode, er at vi skal lage ei kompromissløs plate. Nøyaktig hva det innebærer, vet jeg ikke helt ennå, men planen er å gjøre akkurat det vi har lyst til, forklarer Tønes.

Det faste turnébandet hans blir med i studio. I tillegg blir det noen gjester, deriblant Anne Lise Frøkedal fra I Was A King og Olav Christer Rossebø fra Bergen Mandolinband. Albumet skal spilles inn i Oslo Klang, studioet til Kjartan Kristiansen fra DumDum Boys.

- Hva slags type låter tar du med deg til storbyen?

- Det blir en blanding av morsomt og seriøst, slik som alltid. Noen av sangene er helt galimatias, men det er en god andel av den andre typen også, svarer Frank Tønnesen.

Les også: Tønes og den store vekkelsen

Litt stresset

Plata, som foreløpig ikke har noen tittel, skal etter planen gjøres ferdig i Egersund i slutten av september.

- Vi lærte litt sist av hvilken vei vi kan ta sangene. Et eksempel er "Lyset", som vi valgte å gjøre mer nedstrippet og naken enn jeg hadde tenkt på forhånd. Den var kjekk å spille inn, og det fungerte tydeligvis for publikum også, påpeker Tønes.

- "Sån av Salve" ble svært godt mottatt av både kritikere og publikum. Hvordan er det å skulle følge opp en slik suksess?

- Jeg har prøvd å si at jeg ikke tenker så mye på det, men ubevisst har det nok gjort meg litt ekstra stresset en periode. Men jeg føler ikke at det har påvirket meg mens jeg har laget sangene. I den fasen har jeg ikke tenkt så mye på det, og det er nok det viktigste.

"Sån av Salve", som ble utgitt høsten 2012, ble tildelt to Spellemann-priser. Tønes har også fått Prøysen-prisen.

Fra revy til plate

Bortimot samtlige låter han tar med seg i studio, er skrevet etter at "Sån av Salve" ble spilt inn. Et par av sangene er tidligere blitt brukt i revyer på Sogndalstrand og på Grand Hotell i Egersund.

I samarbeid med forfatteren Håvard Rem har Frank Tønnesen det siste året oversatt flere Bob Dylan-tekster til dialekt. Foreløpig er det usikkert om noen av disse blir med på den nye plata.

- Jeg tviler nesten på det, selv om Frode har sagt at det kan bli aktuelt. Jeg har i alle fall sanger nok selv til at vi ikke nødvendigvis trenger å spille inn covere. Jeg har lyst til å gjøre noe med Dylan-sangene, men kanskje blir det eget prosjekt. Vi får se, signaliserer han.

Aktiv på alle kanter

Sokndølen skal ikke bare spille inn ny plate i høst. Han skal også på turné med forfatterne Tore Renberg og Karl Ove Knausgård. Tønes ga nylig ut sangen "Indianara" som et slags lydspor til Renbergs helt ferske roman, "Angrep fra alle kanter". Tidligere denne uka ble det også sluppet en video av "Indianara". Tønnesen, som i første omgang har permisjon ut året fra elektrikerjobben på Titania, ser fram til å dra på tur med de to mye omtalte forfatterne.

- Forestillingene blir en blanding av jabbing, musikk, boklesing og alt mulig rart. Renberg har stablet på beina det gamle bandet sitt, Lemen, der Knausgård spiller trommer. Jeg tror det blir noen gode kvelder. Jeg skal spille noen sanger, deriblant "Indianara", selvfølgelig. Jeg skal også øve inn noen låter sammen med Frode og Anne Lise, som blir med turneen. I tillegg spiller jeg litt med Lemen, forteller Tønnesen, som nylig besøkte Knausgård på gården hans i Sverige.

- Det var stas. Egentlig er det litt galimatias at jeg er med på noe slikt, med Knausgård og Renberg, men nå er det blitt sånn, og jeg
tror det blir tøft.

Turneen til Renberg og vennene hans starter i oktober.

Video: André Løyning

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!