Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Løpende oppdatering om storflommen:

E39 åpnet i Drangsdalen - fylkesvei 44 og fylkesvei 51 stengt - togstans mellom Egersund og Hellvik

E39 åpnet i Drangsdalen - fylkesvei 44 og  fylkesvei 51 stengt - togstans mellom Egersund og Hellvik

FOTO: Morten Aakre

Skoletransporten kan bli problematisk mandag, dersom ikke strekningen Eie-Tengs blir åpnet for trafikk fra morgenen av. Mandag morgen er denne veien fortsatt stengt, mens E 39 er åpnet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.12.2015 kl 07:41

- 07.30: I Bjerkreim er det fortsatt en del folk som er isolert. Fylkesvei 51 er stengt og veien til Ørsdalen er stengt. Det er også non som ikke kommer ut fra Stavtjørn. Statens vegvesen går i gang med å rydde veiene fra morgenen av.

- 07.30: Det er ikke togtrafikk på Jærbanen mellom Hellvik og Egersund.

- 06.00: Statens vegvesen melder tidlig mandag morgen at E39 er åpnet i Drangsdalen. Dermed er E39 åpen på strekningen Stavanger - Kristiansand. Åpningen kunne foretas tidligere enn det som ble antatt søndag kveld. På Moi er avkjørselen fra E39 ved Skulevold fortsatt stengt.

- 20.50: Eigersund kommune trapper ned beredskapen.

- 20.45: Skoleskyssen kan bli problematisk mandag morgen, varsler Eigersund kommune. Dersom strekningen Eie-Tengs ikke blir åpnet tidlig om morgenen, får det problemer både for skoleskyss og annen busstransport i Dalane/Sirdal. Årsaken er at bussene står parkert på Tengs. Kommunen ber foreldre planlegge ut fra dette allerede nå.

- 20.30: Klokka 09.00 i morgen starter kommunen, sammen med politiet og NVE, prosessen med å se på husene langt Lundeåne og på Tengs med tanke på å la resten av de evakuerte flytte hjem.

- 19.20: Evakuerte hus på Tengs skal vurderes i et møte klokka 20.00

- 19.15: Birkelandsveien som har vært stengt, er nå åpen for normal trafikk. Det er ikke lenger vann i noen deler av kjørebanen. Skolebarn kan hentes som normalt i morgen tidlig, dersom det ikke kommer store nedbørsmengder i natt, melder Eigersund kommune.

- 19.10: Beboerne på Nyeveien mellom Damsgård og "Skomakersvingen" er fortsatt evakuert. For de som bor lengre opp på Nyeveien er restriksjonene opphevet.

- 18.45: E39 nordover fra Helleland er åpnet for trafikk. I Drangsdalen i Lund står vannet én meter over veien. Europaveien vil derfor være stengt i alle fall til i morgen, opplyser Vegvesenet. Det vil bli gjort en ny vurdering klokka 10.00 mandag.

- 18.15: Vegvesenet opplyser til DT at E39 mellom Stavanger og Krossmoen vil bli åpnet i løpet av kort tid.

- 18.00: Brua på Tengs (FV-44) blir ikke åpnet i dag.
Veien Puls - Tengs er ikke åpen.
E39 Krossmoen - Stavanger vil bli vurdert åpnet kl 19.30.
E39 Drangsdalen blir ikke åpnet i dag.

- 17.20: Riksvei 42 mellom Egersund og Krossmoen er åpnet for trafikk.

- 17.20: Gangbro mellom rådhuset og Eikunda i Egersund sentrum blir åpnet etter klokka 18.00.
Det er fortsatt stengt for togtrafikk mellom Egersund og Hellvik

- 17.00: Vegvesenet har møte for å vurdere åpning av brua på fylkesvei 44 på Tengs.

- 17.00: Gangbrua over bjerkreimselva på Tengs åpnes for fotgjengere.

- 15.00: Det nå klarert en del områder i Nyeveien med sidegater. Unntaket er alle bygninger/hus som ligger på elvesida av Nyeveien - det vil si ut mot Lundeåne. Disse hus/bygninger er fortsatt evakuert.

- 11.00: Telenor arbeider med å få på plass aggregat til mobilnettet på Helleland som har ligget ned siden lørdag kveld.

- Eigersund kommune ber bilister respektere at gang- og sykkelstien mellom Grøne Bråden og Tengs er stengt for trafikk.

- 11.00 - Fylkesvei 44 mellom Egersun dog Tengs er fortsatt stengt. Det er også fylkesvei 42 mellom Egersund og E39 Krossmoen, Også Nyeveien i sentrum av Egersund holdes fortsatt stengt. Vannet har trukket seg tilbake flere steder i Egersund, men dette gjelder bare Lundeåne og vannet som kommer fra Hellelandsvassdraget.

- 28 evakuerte beboere har fått rom ved Aker Solutions akuttmottak på Hovland. De evakuerte er innlosjert i et eget bygg.

- Søndag formiddag er det mye folk i Egersund som er ute og ser på vannmassenes ødeleggelser. Mange har ikke fått med seg at flere av hovedferdselsårene inn til Egersund er stengt.

- 10,15: Det er åpenbart en del som ikke har fått med seg at fylkesvei 44 er stengt mellom Eie og Tengsareid. Det meldes at mange biler må snu ved Puls. Det er mulig å kjøre til Tengsareid via veien som går fra enden av boligområdet Litla Langevann.

- 09.40: Beredskapsgruppa i Egersund vil samles klokka 11.00 og vurdere om noen av de evakuerte beboerne kan flytte hjem. Dette gjelder også beboere ved Lundeåne bo- og servicesenter. Folk som bor nærmest elva, vil imidlertid måtte belage seg på å vente ei godt stund ennå før de får flytte hjem.

- 09.40: Representanter fra NVE, Heimevernet og Eigersund kommune er nå i helikopter på vei oppover langs Bjerkreimsvassdraget for å se på situasjonen. NVE og Hjemmevernet vil forflytte seg til Bjerkreim og bistå kommunen her. Det er i Bjerkreim at trykket er størst akkurat nå. Siste nye er at vannstanden har gått bitte litt ned ved målestasjonen på Bjerkreim.

- 08.15: Søndag morgen ble siste døgns nedbørsmengde målt til 109,1 millimeter i Hovsherad. Lørdag morgen ble det målt 68,9 millimeter, mens målingen fredag morgen viste 55,7 millimeter. Det betyr at det fra torsdag morgen til søndag morgen kom 233,7 millimeter nedbør i Hovsherad.

- 07.45: Nå passerer det 927 kubikkmeter vann i sekundet i Bjerkreimsvassdraget. Vannet øker fortsatt faretruende, melder Odd Stangeland, ordfører i Eigersund.

- Så fort det blir lyst vil NVE og Dalane energi opp i helikopter for å sjekke situasjonen oppover Bjerkreimselva.

- Disse veiene i og rundt Egersund er ved 07.30-tida søndag morgen fortsatt stengt: E39, fylkesvei 42 mellom Helleland og Mydland i Sirdal, fylkesvei 51 mellom Tengs og Fjermedal i Bjerkreim (E39), fylkesvei 44 fra Launesveien ved Puls i Egersund til og med Tengs bru.

- 07.30: Eigersund kommune melder at det er problemer med mobildekning på Helleland. Dette gjelder spesielt Telenor. Årsaken er strømproblemer.

Det vil være høy vannstand de neste seks til tolv timer. Dette betyr at beboere som er evakuert fra Tengsastrandveien, Nyeveien, langs Lundeånes bredder og fra Svanedalgården ikke kan dra hjem før politiet har gitt klarsignal.

- 06.30: Det er krise i Bjerkreimsvassdraget! Målet på en 50-årsflom er 480 kubikkmeter vann i sekundet.
Klokka 22.00 lørdag kveld målte NVE 650 kubikkmeter i vassdraget. Nå klokka 06.30 har de siste meldingen tikket inn, og de er urovekkende. Det passerer over 900 kubikkmeter vann i sekundet nedover elva. Det er langt, langt over en 200-årsflom!

NVEs målestasjon i Bjerkreimsvassdraget er lokalisert ved fiskeplassen i Gjedlakleive ved handikapfiskeplassen som ligger like ved innkjørselen til Bjerkreim sentrum.

Ordfører Odd Stangeland er tilbake på jobb etter noen timer med søvn. - Fokuset vårt nå er på Bjerkreimsvassdraget. Her er ikke toppen nådd ennå. Vannet stiger fortsatt. Det er enorme mengder vann på vei ned vassdraget, sier han.

- Fylkesvei 44 mellom Egersund og Tengs er stengt. Det eneste som slipper gjennom er ambulansekjøretøy.

- 06.30: Meteorologisk institutt melder at "Synne" er over. Det er fortsatt høy vannføring i Hellelandsvassdraget, men denne er nå synkende. Det vil imidlertid være høy vannføring ei en god periode framover og fortsatt flom i mange timer framover.

- Jernbaneverket varsler i morgentimene søndag at de stenger Launes bru og stopper all togtrafikk mellom Egersund og Hellvik på grunn av den høye vannstanden. De kommer med ny informasjon rundt klokka 07.30.

Oppdateringer fra midnatt og utover:

- 05.50 Egersund er nesten stengt inne. Fylkesvei 44 (Jærveien) er stengt mellom Launesveien (ved Puls) og Tengsastrandsveien. Veien ble stengt klokke 04.44. Allerede klokka 02.49 ble det iverksatt manuell dirigering over Tengs bro. ifølge Vegvesenet er altså også denne veien stengt nå. Eneste vei ut av Egersund, er fylkesvei 44 via Sokndal. I det stengingen var et faktum, ble det satt inn ekstra helikopterberedskap i Egersund i tilfelle akutte ambulanseoppdrag.

- 02.40: Det er usikkert om brua på Tengs vil bli stengt. Nedbøren inne i landet har gitt seg og vannstanden ved Gya og Helleland har stabilisert seg, men den er fortsatt høy, rundt 100-årsflom. Det ventes høy vannføring fra Slettebø og nedover mot Egersund i mange timer ennå.

- 02.40: Vannet i Bjerkreimsvassdraget stiger fortsatt sterkt og flommen her er nå større enn i Hellelandsvassdraget.

- Sivilforsvaret har hele tida minst to personer som holder vakt ved Tengsbrua og som overvåker flomsituasjonen. Dersom denne brua stenges, vil Egersund nærmest være isolert. Akkurat nå (klokka 02.48) er det kun fylkesvei 44 mellom Egersund og Jæren, samt fylkesvei 44 mellom Egersund og Sokndal som er åpne for ferdsel.

Ved Svanedalsbygget er fire pumper i gang med skadebegrensning. På Nyeveien legger en også ned sandsekker for å lede vannet riktig vei. På Tengs fyller en i nye sekker.

- 24.00: Det meldes om at vannstanden på Gya og Svalestad på Helleland nå er på vei ned. Vannet i elvene i Egersund stiger fortsatt og det er ventet en topp mellom klokka 01.00 og 03.00 natt til søndag. Det har vært 200-årsflom på Helleland, om det blir det også i Egersund, gjenstår å se utover natta og i morgentimene søndag.

- 01.19: Fem av campinghyttene på Steinsnes camping på Tengs stod i fare for å bli tatt av flommassene i Bjerkreimselva. Hyttene ble trukket av grunnen ved hjelp av stropper og en gravemaskin. Hyttene, som er totalt ødelagt, ble trukket lenger opp i terrenget og bort fra den strie strømmen i elva. Dette ble gjort for å hindre at hyttene havnet i elva og ble dratt med til havs for så å gjøre skade på Luvnesbrua og sjøeiendommer.

Se bildet større

SKADEBEGRENSNING: Hyttene er totalt ødelagt, men man fikk hindret at de havnet på elva hvor de kunne gjort skade på eiendom langs vassdraget og på Lauvnesbrua. FOTO: Sylvie A. Skadberg

- 01.00: Eigersund kommune har sperret av Damsgård bru. Det er fare for at et hus på Nyeveien kan tas av vannet i Lundeåne. En gravmaskin står parat på brua for fort å kunne fjerne eventuelt vrakgods som kommer med vannet. Store deler av byens strømførende kabler ligger under brua.

- Varaordfører Leif Erik Egaas forteller at det ventes mer regn i indre strøk i natt. Trolig vil det komme ti til elleve millimeter nedbør i timen ved Gya. Meteorologene tror det vil fortsette å regne i om lag åtte timer.

- 01.00: Ny flomtopp! Tidligere meldinger fortalte at vannet i vassdraget var på vei ned. Det stemmer ikke lengre. Nå er vannet på vei opp igjen. Vannstanden er nå høyere enn noen gang tidligere under ekstremværet "Synne". I Bjerkreimsvassdraget har det aldri i historien vært målt så store vannmengder som det er på det nåværende tidspunkt. klokka 23.30 stod vannet kun 0,5 meter under veibanen på brua. Da steg vannet fremdeles.

- 02.00: Vannet står over det ene kjørefeltet på fylkesvei 44 mellom Tengs og Egersund. En del vrakgods og graps er skylt opp i vegbanen. Kjør forsiktig!

- 02.00: Mannskaper fra Røde Kors går langs elvebredder og flomvann for å fjerne vrakgods og graps som flommen har fraktet med seg.

- Varaordfører Leif Erik Egaas forteller etter midnattsmøtet i beredskapsgruppa at de får inn rapporter om at det er store problemer også andre steder i Dalane. - I Lund har det kommet vann inn i rådhuset på Moi. Der handler det nå om å redde stumpene. Kampen mot vannet er nærmest nytteløs. Også i Bjerkreim er det vanskeligheter. Blant annet mangler deler av kommunen strøm. Våre kolleger på rådhuset på Vikeså jobber i lys fra stearinlys, sier han.

Evakuerer Svanedalgården

Klokka 23.30 er store mannskaper fra brannvesen og Sivilforsvaret på plass ved Lundeåne bo- og servicesenter og ved Svanedalgården i Egersund. Vannet fra Lundeåne har brutt gjennom flommsikringen og er i ferd med å trekke inn i bygninger i området.

Et hus i nabolaget har fått vann i kjelleren. Lensepumper er satt inn.

Klokka 23.40 ber beredskapsgruppa i Eigersund kommune de som bor i leilighetene i Svanedalgården om å flytte til venner og familie om mulig.

Røde kors går nå fra fra hus til hus. Enkelte spredte hus rundt Helleland vil også få besøk. Flere steder i Dalane sitter folk isolert og flomfast.

Se bildet større

KLARTE IKKE JOBBEN: Vannpølsene og sandsekkene har blitt ødelagt av flomvannet de skulle holde tilbake. Bildet er fra baksiden av Svanedalgården. FOTO: Sylvie A. Skadberg

Klokka 21.00 lørdag kveld er det igangsatt forberedelser av evakuering av de som bor i leilighetene i Svanedalsgården.

Beboere på Tengsastrandveien fikk frist på seg til klokka 22.00 med å forlate boligene sine.

Sivilforsvaret varslet beboere i om lag 15 boliger, samt gjester på Steinsnes camping at de måte evakuere innen klokka 22.00.

- Det dreier seg om beboere i 15 hus i Tengsastrandveien, samt beboere i fire fem hytter ved Steinsnes camping, forteller Ole Alexander Greve i Sivilforsvaret.

Sivilforsvaret holder vakt ved Tengsbrua utover kvelden. Det kan bli aktuelt å stenge brua for ferdsel om vannet stiger ytterligere.

Ved 22.00-tida er det også like før elvevannet går over fylkesveien mellom Tengsareid og Egersund. Vannmassene ligger nå helt opp i asfaltkanten.

- Vannet er i ferd med å grave ut masser i overgangen mellom den nye og den gamle flomvollen ved Svanedalsgården. Situasjonen er slik at det ikke lenger er forsvarlig å ha folk på vakt i det området. Vi har derfor bestemt at det skal forberedes evakuering av de som bor i Svanedalsgården sier ordfører Odd Stangeland (Ap).

Beboere langs Lundeåne evakueres lørdag kveld. Det skal være tale om et tresifret antall personer. Mannskaper for Røde Kors og Sivilforsvaret bistår.

- Det er varslet opptil 170 millimeter nedbør på toppen av det vi allerede har fått. Derfor har vi nå iverksatt evakuering av hus langs Lundeåne, opplyser informasjonssjef Leif Broch i Eigersund kommune lørdag kveld klokka 19.15.

Ruben Amér er én av de evakuerte.

- Det var huseier som ringt oss og sa at vi måtte evakuere leiligheten vår i Nyeveien 24. Det er fire beboer i huset. Nå drar vi alle sammen, men vi er ikke sikre på hvor vi skal gjøre av oss. Vi går innom rådhuset først og ser om det er informasjon å få der, sier Amér.

Se bildet større

EVAKUERT: Lørdag kveld måtte Ruben Amér og familien forlate leiligheten i Nyeveien 24. FOTO: Sylvie A. Skadberg

Også beboere langs Hellelandsvassdraget er varslet om at evakuering kan bli aktuelt. Det kan by på utfordringer, fordi stenging av veier flere steder gjør det vanskelig å komme fram.

Beredskapsarbeidet har vært ledet og koordinert fra rådhuset. Lørdag kveld flytter staben til Lagård ungdomsskole.

Fortløpende flommeldinger:

- Fylkesvei 503 mellom Vikeså og Byrkjedal er stengt ved Ivesdal på grunn av et steinras. Det er Veivesenet som melder om raset.

- Dalane energi holder oppsikt med nedbøren og melder at det fortsatt regner mye i indre strøk. Det kommer opp mot 10 millimeter i timeen. Det er dobbelt så mye som meldt tidligere i dag. Vannstanden er fortsatt stigende på Svalestad på Helleland. Her er det nå over 100-årsflom og på vei mot 200-årsflom.

-Beboere på Tengesdal i Bjerkreim var ved 21.00-tida uten strøm. Strømmen er nå tilbake (cirka klokka 22.00).

- Politiet har fått melding om at det er vanskelig framkommelighet på fylkesvei 44, strekningen mellom Flekkefjord og Egersund. Spesielt i området sør for Åna-Sira.

- Fylkesvei 51 mellom Tengs og E39 ved Bjerkreim er stengt for trafikk.

-Beboere i rundt 15 boliger på Tengsastrandveien har fått frist til seg til klokka 22.00 med å evakuere boligene sine. Også fire fem hytter ved Steinsnes camping er evakuert. Alle bobiler er flyttet over til parkeringsplassen utenfor Kosen.

- Klokka 22.00: Sivilforsvaret overvåker vannmassene i Bjerkreimselva ved Tengsbrua. Det kan bli aktuelt å stenge brua.

- Fylkesvei 121 mellom Bjerkreim og Gjedrem er stengt på grunn av flommen.

- Fylkesvei 42 mellom Egersund og Krossmoen er stengt for trafikk.

- Klokka 18.30 meldes det om at fylkesvei 51 mellom Tengs og E39 i Bjerkreim er stengt for trafikk. Vannet flyter over på Laksheim like nord for Tengesdal.

- E39 ved Krossmoen og mot Bjerkreim er stengt for all trafikk.

- I Lund er fylkesvei 1 mellom Åsvoll og Mydland stengt på grunn av flom på strekningen Åmot bru til Haukland. Også fylkesvei 3 mellom Handeland og Rusdal er stengt.

- Eigersund kommune har stengt veien og jernbaneundergangen i Kvellure.

- Rema 1000 i Kvellure ble stengt før klokka 18.00 lørdag kveld på grunn av oversvømmelse i krysset i Kvellure.

- Vannet stiger i jernbaneundergangen på Slettebø. Dette kan skape problemer for ambulansen som holder til på Lagård. De har nå bare en vei å rykke ut og også denne står i fare for å bli oversvømmet.

- Lørdag ettermiddag ble det meldt om at vann fra Moiåna hadde trengt inn i NorDans produksjonslokaler.

- Lørdag ettermiddag gikk det et mindre jordras i Drangsdalen.

Se bildet større

BRUN: Vannmassen som lørdag kveld stryker nedover Lundeåne er brune. Elva lukter av råtten vegetasjon. FOTO: Sylvie A. Skadberg

Opprinnelig sak fra beredskapsmøte i Eigersund kommune:

Nyheter om flere stengte veien og økt vannstand tikket inn mens kommunens beredskapsgruppe satt i møte.

I de 50 minuttene beredskapsgruppa satt i møte på rådhuset i Egersund, ble flommen oppskalert fra en 20-årsflom til å ha passert 50-årsflom.

- Dette er en dramatisk utvikling, sier Leif E. Broch, informasjonssjef i Eigersund kommune.

Sammen med NVE vurderer nå kommunen en eventuell evakuering av bolighus i Nyeveien langs Lundeåne.

- Dette er en fornuftig tilnærming sier, Svein Arne Jerstad, distriktsingeniør i NVE, som var til stede på møtet.

Beredskapsgruppa, som nå vil holde nye møter hver hele time utover kvelden og natta, besluttet samtidig å flytte møtelokalet fra rådhuset til Lagård ungdomsskole. Rådhuset ligger flomutsatt til, men det holder foreløpig tett.

Beredskapsgruppa ønsket også en kontrollerte stengning av Julebyen.

- Julebyen ligger i le og man merker ikke vinden i sentrum. Det vil bli stort påtrykk av folk og biler som skal hjem når Julebyen stenger, ble det sagt på møtet.

Innsatsleder i Politiet, Alf Skipstad, samt Richard Samslått i Dalane energi, mente at det ikke var noen gode grunner for å holde Julebyen åpen slik som situasjonen nå utvikler seg. Dalane energi måler vannstanden i Hellelandsvassdraget.

- Det er observert mer nedbør på Gya enn det værvarselet tilsa. Nå begynner vannet virkelig å stige. Det er ingen grunn til ikke å foreta en kontrollert avvikling, sa Samslått.

Politi, brannvesen og ambulansepersonell var også med på møtet. De oppfordrer folk til å holde seg hjemme og ikke ta bilen ut.

- Store vannmasser tiltrekker seg skuelystne, men vi ber nå folk om å komme seg hjem og om å holde seg der, sa politiet.

Vannstanden er så høy ved oppkjøringen til Rema-butikken i Kvellure at Politiet rundt klokka 17.30 lørdag ga beskjed om at butikken måtte stenges.

Se bildet større

FORBEREDER: Innsatsleder Alf Skipstad (f.v.) i politiet, ordfører Odd Stangeland, rådmann Ketil Helgevold, varaordfører Leif Erik Egaas og teknisk sjef Dag Kjetil Tonheim vurderer flomsikring langs Nyeveien. Ei branntomt kan bli et mulig "smutthull" for vannet. Kommer vannet inn her, vil det kunne gi store skader i området. FOTO: Sylvie A. Skadberg

Ambulanse har økt beredskapen i distriktet med en ekstra bil. Det er nå fire ambulanser i Egersund. Det kan bli aktuelt å få enda en ambulanse til Egersund fra Stavanger.

Også Sivilforsvaret var med på beredskapsmøtet. De har sandsekker, pumper, mannskaper og en båt tilgjengelig. Båten står nå til rådighet for ambulansen. også brannvesenets båt og mannskaper vil bistå ambulanse om det skulle vise seg nødvendig.

Se bildet større

OVERVÅKES: Et knippe personer fra Sola Sivilforsvar var ved 22.00-tida på befaring ved Tengselva. Vannstanden under brua overvåkes utover kvelden. FOTO: Sylvie A. Skadberg

Nøkkelord

Se bildet større

TENGESDAL: Bildet er fra Tengesdal sør. Vanligvis går veien fra fylkesvei 51 over elva og mellom driftsbygningene og de tre husene som ligger i en klynge midt i bildet. Veien står søndag formiddag helt under vann. FOTO: Roger Egeli, Eigersund kommune

Se bildet større

RYDDER: Flommen i Egersund holder på å gi seg. vannet synker og det er satt igang opprydning. Fortsatt et Nyeveien stengt. Det er også fylkesvei 42 på Slettebø og fylkesvei 44 mellom Tnegs og Egersund. FOTO: Sylvie A. Skadberg

Se bildet større

RØSKET I SIKKERHET: Fem av campinghyttene på Steinsnes camping på Tengs ble trukket bort fra vannmassene i Bjerkreimselve med gravemaskin. FOTO: Sylvie A. Skadberg

Se bildet større

FLYTER OVER: Vannet flyter over parkeringsplassen foran Svanedalgården i Egersund. Mannskaper fra sivilforsvar og brannvesen jobber på spreng for å begrense skadene. FOTO: Sylvie A. Skadberg

Se bildet større

PÅ HØYDE: Vannet stiger mens beredskapsgruppa informeres om at situasjonen går fortere, og kan bli mye verre enn først antatt. FOTO: Sylvie A. Skadberg

Se bildet større

FOTO: Roger Egeli, Eigersund kommune

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!