Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

"Folkehelten fra Egersund"

Valon Berisha (til høyre) er hovedpersonen i en omfattende omtale av Kosovo sitt fotballandslag i magasinet D2. FOTO: Red Bull Salzburg

Over 11 sider forteller Dagens Næringsliv sitt magasin D2 om Kosovo, verdens ferskeste landslag i fotball. Og hovedpersonen er Valon Berisha, som beskrives som folkehelten fra Egersund.

Tekst:

Publisert:

De fleste av Kosovo sine landslagspillere er fra Norge. En av dem, Valon Berisha, ble historisk da han scoret på straffesparket som sikret Kosovo uavgjort mot Finland i den ferske nasjonens første VM-kvalifiseringskamp.

– Med det målet ble Valon Berisha folkefelt i Kosovo, konstaterer D2.

– Det har vært mye eufori og glede. Det har vært en stor ting, liksom. For meg og for hele landet, men jeg innså først etterpå hvor stort det var for albanere i hele verden, sier Valon Berisha.

D2 har snakket både med Valon Berisha, som valgte å spille for Kosovo, og broren Veton Berisha, som valgte å fortsette som norsk landslagspiller.

– De to brødrene hadde inntil de valgte hvert sitt landslag, fulgt hverandre usedvanlig tett, fra bråmodne A-lagsdebutanter i Egersunds IK, via felles treningsopphold i Premier League-klubber, til å utgjøre den offensive ryggraden i Viking, heter det i D2-omtalen.

Magasinet var til stede da Kosovo spilte på hjemmebane mot Kroatia. Kosovo tapte 6-0.

– Ute på banen løper Valon Berisha rett bort til supporterne og applauderer dem. Han snakket om det kvelden før, hvordan han dag for dag kommer "nærmere, liksom nærmere folket", skriver D2.

– Jeg tror det kommer til å bety mye for ungdommen her, som har helt andre forhold å leve under enn vi har i Norge, å se at det faktisk er lys i andre enden av tunnelen, sier Berisha.

Mange fra Berisha sin familie var til stede på kampen mellom Kosovo og Kroatia.

D2 traff dem før kampen.

– Utenfor teateret har det samlet seg noen som ser ut som et helt fotballag, kledd i blågule treningsdrakter med "Berisha" skrevet bakpå. Det er slekta til Valon og Veton Berisha, som har kjørt buss fra deres hjemby Pudojevo, hvor brødrene ferierer hver sommer. Enver Berisha (49), faren deres - som har tatt fri fra jobben som vaskemaskininstallatør i Stavanger - ser ganske spent ut: Han balanserer rastløst bortover en fortauskant. Før avgjørelsen om å splitte opp Valon og Veton ble tatt, forteller han, var det enda verre.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!