Terrengløyper i Hobdalen: — Plass til både sauer og syklister

HÅPER Å FÅ MULIGHETEN: Lars Magne Larsen (f. v.), Erik Torgersen og Harry Myklebust i Dalane Sykleklubb er spent på hva planteknisk utvalg sier til forslaget om terrengløyper i Hobdalen. Saken skal behandles tirsdag. — Det er ikke de grønne jordene nærmest Harskarmyra vi skal bruke, men et mye røffere terreng, påpeker representantene fra DSK. FOTO: Ingve Aalbu

Dalane Sykleklubbs planer for Hobdalen skal ikke ødelegge det grønne kulturbeitet og skremme bort sauer og turgåere, lover Harry Myklebust, Erik Torgersen og Lars Magne Larsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.03.2016 kl 14:30

dalane-tidende.no
Dalane Tidende

— Det er ikke enten eller i denne saken. Det er plass til både syklister og sauer, mener representantene fra Dalane Sykleklubb.

De har fått med seg at mange er imot planene om sykkelløyper i Hobdalen, nær Vannbassengan, men tror de negative reaksjonene beror på misforståelser.

— Enkelte har nok fått inntrykk av at vi skal sykle på de grønne jordene nærmest Harskarmyre. Det er ikke riktig. Løypene vil ikke bli lagt på kulturbeitet, men i all hovedsak i det mye røffere terrenget i nærheten, forklarer Lars Magne Larsen, som påpeker at området mellom Vannbassengan og Slettebøvatnet er relativt stort — og mesteparten av det er knapt i bruk.

Har justert planene

Dalane Sykleklubb søkte også i fjor om å få bruke Hobdalen til terrengsykling. Den gang inkluderte planene også en såkalt terrengpark, det vil si et mer avgrenset og opparbeidet område. Flertallet i planteknisk utvalg i Eigersund sa nei. For ei tid tilbake sendte DSK en ny søknad. Denne gang er terrengparken utelatt. Planteknisk utvalg sa ja til å behandle saken på ny. Det skjer tirsdag. Da skal politikerne også på befaring i området, noe de ikke var sist.

— Dette er blåst opp til noe mer enn det er. Det høres ut som hele sykleklubben skal samles i Hobdalen hver dag for å sykle på jordene. Men det er ikke det vi ser for oss, sier Harry Myklebust, som er klubbens styreleder.

Ifølge Lars Magne Larsen er planen å lage et enkelt løypenett med nye stier. Klubben har blant annet hentet inspirasjon fra Danmark.

— Vi skal ikke bruke dagens stier i Hobdalen, men vi må nødvendigvis krysse dem et par steder, forklarer Larsen, som har ansvaret for juniorene i DSK.

Lite i bruk

Sykleklubben skal kviste og vedlikeholde de nye stiene.

— Ingen rydder så mye i bløte partier som vi gjør. Med hjelp fra naturen blir resultatet bra, mener Erik Torgersen.

— Vi liker heller ikke å sykle i sørpe, legger Lars Magne Larsen til.

Dalane Sykleklubb er opptatt av å få fram at de grønne jordene nær parkeringsplassen i Harskarmyre skal ligge akkurat som i dag.

— For å si det enkelt, vil vi i all hovedsak bruke terrenget mellom den gamle skytebanen nede ved Slettebøvannet og området hvor det tidligere var planer om hundeluftegård, forklarer Larsen.

— Kun når det er orienteringsløp, og postene er lagt ned mot Slettebøvatnet, er dette området i bruk, legger Erik Torgersen til.

For langt til Horve?

Kan ikke spreke DSK-medlemmer sykle til Horve og bruke terrengløypene der? er det mange som spurt seg. Svaret er både ja og nei, ifølge representantene fra klubben.

— De voksne medlemmene våre har ingen problemer med å sykle til Horve. Men det er for langt for de yngste å sykle helt opp dit. Jeg tenker da på aldersgruppa mellom fem og ti år. Så unge syklister må eventuelt kjøres til Horve, forklarer Erik Torgersen.

— Litt av tanken er dessuten at de yngste skal kunne ta turer på egen hånd her i området nær Vannbassengan. I så måte er det riktig at Horve blir for langt, understreker Lars Magne Larsen.

Krevende terreng

Enkelte frykter «villmenn» i sykkeldrakt i fredelige Hobdalen. Men på denne typen stier blir ikke farten særlig høy, ifølge klubbens representanter.

— Det er tungt og krevende terreng — og veldig kupert. Det er vanskelig å holde høyt tempo. Kun i enkelte nedoverbakker blir det en viss fart, mener Larsen.

Heller ikke økt trafikk i Sandbakken, slik en leserbrevskribent i DT frykter, blir et problem, mener Erik Torgersen.

— De aller, aller fleste av medlemmene våre vil sykle opp hit, enten via Sandbakken eller over Elverhøy. Selv når vi har fellestrening, vil det ikke bli snakk om mer enn et par-tre biler ekstra som følge av denne aktiviteten. Jeg tenker da på de av medlemmene våre som bor lengst borte fra Vannbassengan. Men trafikkproblemer vil det ikke bli, garanterer Erik Torgersen.

Vikeplikt for sau

Rådmannen er positiv til å gi DSK tillatelse til å anlegge løyper i terrenget. Men mange har merket seg punktet om at syklistene i Hobdalen kan få vikeplikt for sauer. Klubbens leder ble blant annet oppringt av Jærradioen tidligere denne uka og spurt om den noe spesielle «trafikkregelen» som er aktuell i Hobdalen.

— Utgangspunktet vårt er at vi tar hensyn og respekterer andre brukere, inkludert sauene, sier Harry Myklebust.

— Ingen er interessert i å sykle på en sau, påpeker Lars Magne Larsen.

— En berikelse av området

DSK’erne minner om at klubben har mange medlemmer som ikke kjører rundt med startnummer, men som er med fordi de synes det er gøy med sykling og ser betydningen av å holde seg i form. Dermed er dette heller ikke et valg, ifølge DSK, mellom konkurranseidrett og uorganisert folkehelsearbeid, slik enkelte har påstått.

— Vi ønsker dessuten at andre enn medlemmene våre skal bruke de nye stiene, både til jogging og gåturer. Dette blir en berikelse av området, ikke en rasering, mener Erik Torgersen.

Lars Magne Larsen tror det hele vil gå seg til.

— Vi håper sterkt at vi får denne muligheten, slik at vi får vist hva vi ser for oss. Det er et stort område det er snakk om. Jeg er ikke bekymret for sauene. Vi skal ikke skremme dem bort, og det skal fortsatt være et kulturbeite i Hobdalen, sier Lars Magne Larsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Sport

Klubbhuset reiser seg
ANNONSE
God NM-avslutning for Grastveit
 
Tour-løparane klar for siste etappe
Johnsen Skåtøy raskest av damene
Dårlig dag for Grastveit
 

Nyheter fra andre aviser

Jærbladet

Strandbuen

Solabladet

Sandnesposten

Gjesdalbuen

Avisen Agder

ANNONSE