For strengt

    Den siste uka har Egersund havn vært fylt av store snurpere. Og de søkte ikke havn på grunn av dårlig vær på fiskefeltene. Landliggen skyldes heller ikke oppfiskede kvoter av nordsjøsild. For det har vært nok av råstoff. Nei, faktisk lå fartøyene «i kø» i håp om å slippe ut. Det hele skyldes Norges Sildeslagslag. De har ført en svært streng regulering for fartøyene. Det ble gjort ut fra erfaringene da fisket startet. Da var fisket fritt. Det resulterte i en litt motsatt situasjon. Konsumfiskmottakene hadde ikke kapasitet til å ta imot all silda. I stedet gikk en del av fisken til sildoljefabrikkene, noe som gir lavere pris for råstoffet. Derfor var det kanskje ikke helt unaturlig å foreta visse reguleringer. Det ble satt opp utseilingslister og turkvoter på 150 tonn. Sildesalgslaget satte ei døgnkvote på tusen tonn til matjesprodusentene. Det viste seg å være lite. Bare halve produksjonskapasiteten på land ble utnyttet. Vi har forståelse for at «laget» ønsker å holde et visst prisnivå, men det burde vært vist noe mer smidighet i forhold til mottakene, slik at de hadde fått utnyttet produksjonskapasiteten bedre. På land har ikke reaksjonene latt vente på seg - og det med god grunn. Daglig leder ved Egersund Seafood betegner situasjonen som en katastrofe. Det er å strekke det vel langt, men det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Seafood-lederen fortviler. Mottakene ønsker, naturlig nok, å få i land så mye av den feite nordsjøsilda som mulig. Sesongen for matjessild er nemlig kort, bare noen få uker. Derfor gjelder det å få utnyttet produksjonen fullt ut. Det var de ikke i nærheten av i forrige uke. Så nå er det bare å håpe at Norges Sildesalgslag tilpasser reguleringen noe bedre, slik anleggene på land får tak i leveranser som er store nok til full kapasitetsutnyttelse. Sponsorstyrt Årets nordsjørittdeltakere må til Sandnes for å hente sine startnummer. Slik blir det vel gjerne når sponsorene får være med å styre. Tidligere har det vært mulig for deltakerne sør i fylket å få utlevert startnummerne hos Tengesdal Sport. Nå må de altså ta en ekstra tur til Spinn Sykkelshop i Sandnes for å hente startbevisene. Tanken bak er trolig såre enkel, sett med sponsor- og arrangørøyne. Når de sykkelfrelste først er inne i butikken, er det kanskje naturlig at de også legger igjen noen penger i nytt utstyr. Men det får være måte på å la det kommersielle dominere. Nå er det heldigvis ikke personlig frammøte som gjelder, får vi håpe for deltakernes skyld. Derfor er det fortsatt noen dager å organisere «hentelag» på. Vi vil vel også tro at mange av bedriftslagene som er meldt på, har fått til ordninger som gjør det mulig å få til en mer rasjonell henting på. For det virker i utgangspunktet både lite praktisk og en smule kaotisk om 7.500 syklister skulle troppe opp i sykkelbutikken på Sandnes.

Kjære leser,
ønsker du tilgang til
alt innhold på vår nettside?

Logg inn

Velg abonnement

Velg et abonnement for å se mer informasjon.

 • 5 uker - digitalt

  Digital tilgang dalane-tidende.no + Dalane Tidende som eavis.

  5,-

  for 5 uker

  KAMPANJE

  • Full tilgang til dalane-tidende.
  • Dalane Tidende som eavis

  Abonnementet autofornyes til 149 kr pr. måned.
  Ingen bindingstid, men løper til det blir sagt opp.

  Les våre betingelser

  KJØP

 • 5 uker - komplett

  Dalane Tidende + dalane-tidende.no

  5,-

  for 5 uker

  KAMPANJE

  • Dalane Tidende levert i postkassen mandag, onsdag og fredag
  • Full tilgang til dalane-tidende.no
  • Dalane Tidende som eavis

  Abonnementet autofornyes til 170 kr pr. måned.
  Ingen bindingstid, men løper til det blir sagt opp.

  Les våre betingelser

  KJØP

 • Velg et abonnement for å se mer informasjon.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...