Hyttebygda Hellvik

Hellvik-rektor Carl-Inge Vasshus ber folk søke til Hellvik. Det gjør han med god grunn. I verste fall ser Vasshus for seg at Hellvik kan ende opp som ei hyttebygd. Det er det få som ønsker, aller minst innfødte hellvikbuer som er glade i bygda si og de verdiene det innebærer å vokse opp og bo i et lite lokalsamfunn.Vasshus er først og fremst opptatt av skolen og elevenes situasjon. Problemet er få elever i de årskullene som snart skal begynne på skolen. Det skyldes blant annet at det har vært for få etableringer av småbarnsforeldre på Hellvik de seinere åra. En av årsakene er for få tilgjengelige tomter til akseptable priser. Riktignok er det lagt ut private felt, men her blir ofte tomtekostnadene for store for dem som skal etablere seg for første gang. I stedet velger de billigere løsninger andre steder. Og det er dét Vasshus har sett, og som han nå advarer mot. Så langt har antall elever på de fleste klassetrinn vært tilfredsstillende og noenlunde stabile. Slik er det ikke lenger. Med bare fire barn på ett elevkull nærmer det seg ei smertegrense.Det kan i første omgang resultere i at klasser må slås sammen. Det er ikke optimalt, sett fra et skolesynspunkt. Mange mener at det pedagogiske tilbudet blir best om undervisningen foregår med elever på samme alderstrinn. Skulle den negative utviklingen fortsette, kan det i verste fall resultere i at skolen kan bli vurdert nedlagt, egentlig en utenkelig problemstilling, sett med Hellvik-øyne.Bygdesamfunn som Hellvik har mange gode kvaliteter som det er vel verd å ta vare på. Trygge oppvekstvilkår er kanskje det fremste godet, sammenliknet med de større bysentrene. Her er barnehage og skole viktige faktorer. Samtidig har bygda mange gode fritidstilbud. Og etter et par år uten, fikk Hellvik igjen sin egen nærbutikk, ja, til og med et utested er etablert. Det er heller ikke lange avstanden til Egersund, om noe skulle mangle.For at Hellvik ikke skal bli ei bygd for hyttefolk og mer tilårskomne beboere, er det viktig å legge forholdene til rette for nyetablerere. Da er gode oppvekstvilkår noe som selvsagt kan brukes i markedsføringen av bygda. Samtidig må det tilbys tomter til akseptable priser. Men pris er ikke alt. Tomtene må også være såpass attraktive at folk får lyst til å bosette seg. Selvsagt er det en naturlig sammenheng mellom pris og beliggenhet. Men ønsker man at Hellvik skal bestå som et levende bygdesamfunn, kan «gode» priser på attraktive tomter til ungdommer i etableringsfasen være en vei å gå. Alternativet kan bli atskillig «dyrere». Og da tenker vi ikke nødvendigvis bare økonomi.

Kjære leser,
ønsker du tilgang til
alt innhold på vår nettside?

Logg inn

Velg abonnement

Velg et abonnement for å se mer informasjon.

 • 5 uker - digitalt

  Digital tilgang dalane-tidende.no + Dalane Tidende som eavis.

  5,-

  for 5 uker

  KAMPANJE

  • Full tilgang til dalane-tidende.
  • Dalane Tidende som eavis

  Abonnementet autofornyes til 149 kr pr. måned.
  Ingen bindingstid, men løper til det blir sagt opp.

  Les våre betingelser

  KJØP

 • 5 uker - komplett

  Dalane Tidende + dalane-tidende.no

  5,-

  for 5 uker

  KAMPANJE

  • Dalane Tidende levert i postkassen mandag, onsdag og fredag
  • Full tilgang til dalane-tidende.no
  • Dalane Tidende som eavis

  Abonnementet autofornyes til 170 kr pr. måned.
  Ingen bindingstid, men løper til det blir sagt opp.

  Les våre betingelser

  KJØP

 • Velg et abonnement for å se mer informasjon.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...