Ny bru?

Det hadde av flere grunner vært en fordel om Eigerøy bru var breiere. Siden brua ble åpnet i 1951, har det skjedd en formidabel utvikling i trafikken. Den gang gikk veien bare utover mot det vi kaller Nordre Eigerøy (Norda). Siden ble veien åpnet mot Søndre Eigerøy (Søra). Siden den gang her det skjedd et industri- og næringslivseventyr på Eigerøy. Nå er det mer enn 1.000 arbeidsplasser på Søra. Mange av disse har tunge transporter til og fra, i tillegg til alle som skal på jobb. På Eigerøy ligger viktige deler av Egersund havn, inkludert ferjeterminalen. Det betyr stor trafikk i perioder. Voksende lokalbefolkning, idrettsanlegg, skole og kirke; alt skaper aktivitet som igjen fører til trafikk; kjørende, gående og syklende.Politikere fra flere partier har pekt på behovet for ny bru til Eigerøy. Det er nok ærlig ment. Samtidig er det lite tvil om at det framstår som en lokal valgkampsak å være mest mulig opptatt av ny bru. Det er skapt en unødvendig følelse av utrygghet ved bruken av dagens bru. Det er det neppe grunn til. For noen år siden ble brua grundig vurdert, og det kom ikke fram noen indikasjoner på manglende sikkerhet. Når ny bru foreslås, bør det etter vår mening legges andre kriterier til grunn. Brua slik den er i dag, gjør det vanskelig for breie kjøretøyer å passere hverandre. Det er også uønskede begrensninger på veldig tung last, og veldig lang last, selv om det siste problemet er redusert etter den siste utbedringen av krysset på Eigerøy-sida. Dessuten er det vanskelig for gående og syklister å krysse veien til og fra stien til Norda. Dette er trolig den største sikkerhetsrisikoen per i dag.Dersom det er reell frykt for at Eigerøy bru kan bryte sammen, eller bli i en slik forfatning at den ikke kan brukes, bør det lages en beredskapsplan for en slik situasjon. Hvor kan pendelferjene gå? Hvilke pendelruter bør settes opp for persontrafikk, hvor kan krisebrua legges, hvilke forbindelser brytes, osv.Vi betviler ikke den politiske bekymring for Eigerøy bru, og vi mener det er prisverdig at brua vurderes både som flaskehals og som sikkerhetsrisiko. Sånn sett er brua bare ett av mange, svært mange, eksempler på at den norske samferdselspolitikken er mangelfull, og at den har vært det i mange tiår. Vi er imidlertid i tvil om arbeidet med ny eigerøybru er det veiprosjektet som bør ha høyest prioritet i Dalane-regionen. Ut fra en brei vurdering av flaskehalser og risikoforhold, er det sannsynligvis andre prosjekter som trenger prioritet. Det beste hadde selvsagt vært om det kunne bli en større satsing, og dermed en løsning på flere utfordringer i den lokale og regionale infrastrukturen. Hvis vi skynder oss, kan vi kanskje unngå at Albania går forbi Norge i rangeringen av veistandard i de europeiske landene. Ellers kan det være et alternativ å fortsette å lukke øynene og vente på jernbaneutbyggingen, som noen (få) vil ha glede av om 30 år.

Dalane Tidende
Dalane Tidende

Publisert:

Kjære leser,
ønsker du tilgang til
alt innhold på vår nettside?

Logg inn

Velg abonnement

Velg et abonnement for å se mer informasjon.

 • 5 uker - digitalt

  Tilbud til nye abonnementer.
  Digital tilgang dalane-tidende.no + Dalane Tidende som eavis.

  5,-

  for 5 uker

  KAMPANJE

  • Full tilgang til dalane-tidende.
  • Dalane Tidende som eavis

  Abonnementet autofornyes til 159 kr pr. måned.
  Ingen bindingstid, men løper til det blir sagt opp.

  Les våre betingelser

  KJØP

 • Velg et abonnement for å se mer informasjon.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...