På høy tid

Endelig er det gjort vedtak om fredning av Sogndalstrand. Fredag ble det satt sluttstrek for en prosess som til slutt ble pinlig for sentrale myndigheter. Miljøvernminister Knut Arild Hareide betegner området som et unikt kystmiljø. Ingen andre steder  i landet er sammenhengen mellom trehusbebyggelsen fra førindustriell  tid og byjordbruket i kulturlandskapet omkring intakt som her. Det gjør ladestedet til et kyst-tettsted av nasjonal verdi, sa Hareide.Og til tross for dette, så skulle det gå 11 år fra fredningsprosessen startet til vedtaket var fattet. Fredningsvedtaket er vel og bra, men det er nå jobben begynner. Ordfører Gudmund Holmen er bekymret for at kulturlandskapet vil gro igjen. Holmen ønsker at staten skal bidra med ekstra midler til å holde i hevd fredede områder. Det er ikke noe urimelig krav. Det drives ikke aktivt jordbruk i området, og da må en finne andre måter å pleie kulturlandskapet på. Stortingsrepresentant Siri Meling erkjenner at staten ikke har gjort nok  for å følge opp fredning av kulturminner. I den nye kulturminnemeldingen varsles det en dobling i bevilgningene. Det årlige beløpet kan snart bli på 350 millioner kroner. Da vil det kanskje bli midler til å skjøtte kulturlandskapet slik Holmen ber om. Og her bør Sogndalstrand ligge godt an. Det at området fremstår som livskraftig og godt vedlikeholdt, er nærmest på tross av sentrale myndigheter. Driftige enkeltpersoner har reddet Sogndalstrand mer enn noen andre.Det er derfor med en viss spenning vi ser at departementet vil forsøke et verdiskapningsprogram der ti pilotprosjekter skal få tilskudd og faglig støtte. Forutsetningen er at det skal være fokus på kystkultur. I så måte er det nesten umulig å komme forbi Sogndalstrand. Finnes det et sted der man med kystkultur som basis har maktet å få lønnsom vekst, så er det nettopp i Sogndalstrand. Så selv om det nok kommer til å bli hard konkurranse om å bli pilotkommune, bør man lokalt ha et fortrinn. Det er faktisk slik at Sogndalstrand er blitt et referanseprosjekt. Det fortjener å utvikles videre med hjelp av statlige bevilgninger.

Kjære leser,
ønsker du tilgang til
alt innhold på vår nettside?

Logg inn

Velg abonnement

Velg et abonnement for å se mer informasjon.

 • TV aksjon 2018

  Hele beløpet går til TV aksjonen 2018.
  Du får papiravis og digital tilgang.

  170,-

  for 1 måned

  • Dalane Tidende levert i postkassen mandag, onsdag og fredag
  • Full tilgang til dalane-tidende.no
  • Dalane Tidende som eavis

  Abonnementet stopper automatisk etter èn måned.

  Les våre betingelser

  KJØP

 • Digitalt abonnement

  Digital tilgang dalane-tidende.no + Dalane Tidende som eavis.

  149,-

  for 1 måned

  • Full tilgang til dalane-tidende.
  • Dalane Tidende som eavis

  Abonnementet autofornyes til 149 kr pr. måned.
  Ingen bindingstid, men løper til det blir sagt opp.

  Les våre betingelser

  KJØP

 • Dalane Tidende komplett

  Papiravis og digital tilgang.

  170,-

  for 1 måned

  • Dalane Tidende levert i postkassen mandag, onsdag og fredag
  • Full tilgang til dalane-tidende.no
  • Dalane Tidende som eavis

  Abonnementet autofornyes til 170 kr pr. måned.
  Ingen bindingstid, men løper til det blir sagt opp.

  Les våre betingelser

  KJØP

 • Velg et abonnement for å se mer informasjon.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...